Naar inhoud springen

Perivale (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Perivale
Perivale
Algemeen
Beheerd door London Underground
Monumentenlijst sinds 20 juli 2011
Monument klasse II
Inschrijfnummer 1400747
Underground
Zone 4
Architect(en) Brian Lewis
Frederick F. C. Curtis
Opening 30 juni 1947
Type Doorgangsstation
Constructie Talud
Perrons 1 eilandperron
Metrosporen 2
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2007
2019
2020
2021
2022
1,969 miljoen
2,444 miljoen
1,504 miljoen
1,081 miljoen
1,686[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station

EppingHanger Lane
West RuislipGreenford

Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 297
Ligging
Coördinaten 51° 32' NB, 0° 19' WL
Plaats Perivale
District (borough) London Borough of Ealing
Perivale (metro van Londen)
Perivale
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Perivale is een station van de metro van Londen aan de Central Line. Het station, dat in 1947 is geopend, ligt in de plaats Perivale.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Great Western Railway (GWR) opende op 2 mei 1904 de Perivale Halt aan de New North Main Line (NNML), de latere Acton-Northolt-lijn die ze een jaar eerder in samenwerking met de Great Central Railway had aangelegd. In 1933 werd het OV in Londen genationaliseerd in de London Passengers Transport Board die met het New Works Programme 1935-1940 de knelpunten in het net van de verschillende metrobedrijven wilde wegwerken. Daarnaast werden verlengingen van bestaande lijnen toegevoegd, zoals de westtak van de Central line, om het metronet ook door nieuwe voorsteden te laten lopen. Metrostation Perivale werd in 1938 ontworpen door Brian Lewis, later de hoofdarchitect van de GWR. De bouw van de westtak van de Central Line, waaronder station Perivale, werd vertraagd door de Tweede Wereldoorlog. Na de oplevering in 1947 werd het gebouw aangepast door de architect Frederick Francis Charles Curtis. Een geplande toren en verlengde zijvleugel werden nooit gebouwd, waardoor het station kleiner bleef dan de bedoeling was. In juli 2011 werd het station, samen met 15 andere Londense metrostations, op de monumentenlijst gezet.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het stationsgebouw ligt aan de Horsenden Lane South vlak ten zuiden van de spoordijk. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen en heeft een gebogen stationshal met een raampartij boven de gebogen luifel. Aan de straatzijde zijn zijn twee toegangen, terwijl aan de achterkant een toegang is bij de parkeerplaatsen aldaar. De voorkant van het station was kort te zien in de eerste aflevering van de BBC-serie The Thick of It uit 2005. De OV-poortjes staan voor de trap midden in de achterwand van de stationshal. Deze trap buigt af naar het eilandperron bovenop de spoordijk. Dit perron ligt tussen de twee zuidelijkste sporen van de metro. De twee noordelijkste sporen hebben geen perrons en worden gebruikt door de treinen op de NNML.