Naar inhoud springen

Wanstead (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wanstead
De noordelijke ingang.
Algemeen
Beheerd door London Underground
Underground
Zone 4
Architect(en) Charles Holden
Type Doorgangsstation
Constructie Dubbelgewelfdstation
Perrons 2
Metrosporen 2
Diepte 19 meter
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2005
2007
2019
2020
2021
2022
1,906 miljoen
2,212 miljoen
2,772 miljoen
1,137 miljoen
1,181 miljoen
1,879[1] miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
station Ealing BroadwayLeytonstone
West RuislipLeytonstone
WoodfordRedbridge
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 66, 101, 145, 308,
W12, W13 en W14
nachtbus: N8 en N55.
Ligging
Coördinaten 51° 35' NB, 0° 2' OL
Plaats Wanstead
District (borough) Redbridge
Wanstead (metro van Londen)
Wanstead
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Wanstead is een station van de metro van Londen aan de Central Line. Het metrostation, dat in 1947 is geopend, ligt in de plaats Wanstead.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 werd het OV in Londen genationaliseerd in de London Passenger Transport Board (LPTB) waardoor de verschillende metrobedrijven in een hand kwamen. LPTB kwam met het New Works Programme 1935-1940 om knelpunten in het metronet aan te pakken en nieuwe woonwijken op de metro aan te sluiten. De London & North Eastern Railway (LNER) had van haar rechtsvoorganger Great Eastern Railway o.a. twee voorstadslijnen met stoomdiensten door de noordoostelijke wijken in aanbouw overgenomen. LNER had echter geen geld om de voorstadslijn te elektrificeren en bovendien zouden forensen door een verlenging van de metro ook niet meer hoeven overstappen bij Liverpool Street. Het New Works Programme voorzag dan ook in de integratie van deze voorstadslijnen in de Central Line. De Fairlop Loop, tussen Ilford en Woodford, werd bij Ilford losgekoppeld van de spoorlijn naar het oosten en de metro kreeg een eigen tunnel tussen Newbury Park en Leytonstone.

Deze tunnel, grotendeels onder de Eastern Avenue, met drie stations, waaronder Wanstead, betekende dat de metro niet zoals de stoomdiensten tussen het andere treinverkeer hoefde te rijden. In 1909 was er echter een wet aangenomen die verbood om de Central Line ten oosten van Liverpool Street te verlengen, deze wet werd ingetrokken in 1936 en een tweede wet uit 1936 regelde de overdracht van de Fairlop Loop aan de Underground. De drie stations in de nieuwe tunnel werden gebouwd om nieuwe woonwijken in Ilford te bedienen en het geheel zou begin 1941 in gebruik genomen worden. In juni 1940 werd de bouw echter als gevolg van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stilgelegd, al waren de geboorde tunnels in ruwbouw gereed. Van 1942 tot 1945 werden de tunnels in ruwbouw, tussen Wanstead en Gants Hill, door Plessey gebruikt als fabriek voor vliegtuigonderdelen, communicatieapparatuur en granaathulzen. De aanleg van de metro werd na afloop van de oorlog hervat, op 4 december 1946 bereikte de Central Line Stratford, op 5 mei 1947 Leytonstone en op 14 december 1947 Newbury Park via de drie nieuwe ondergrondse stations waaronder Wanstead.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd in het kader van het New Works Programme ontworpen door Charles Holden die kwam met een betonnen doos met veel raampartijen en een prominente ventilatietoren aan de westgevel. Het station ligt bij de noordoosthoek van George Green langs de Harrier Avenue, de beide ingangen liggen in de noord- en de zuidgevel op de kop van een gang die de ventilatietoren scheidt van de stationshal. Toen het station geopend werd op 14 december 1947 was slechts een roltrap geplaatst de tweede volgde in 1948. Deze houten roltrappen werden in 2003, als een van de laatsten van het netwerk, vervangen door metalen exemplaren. De stationshal is door twee roltrappen en een vaste trap verbonden met een kleine verdeelhal tussen de perrons. De perrons liggen tussen The Green en Camden Road op 19 meter onder het maaiveld. In 2006 werd begonnen met groot onderhoud waaronder de vervanging van de originele betegeling bij de perrons, die zwaar beschadigd was geraakt.