Charles Dullin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Dullin
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren 8 mei 1885
Overleden 11 december 1949
Land Frankrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Charles Dullin, (Châtelard te Yenne, Savoie, 8 mei 1885 – Hôpital Saint-Antoine te Parijs, 11 december 1949) was een Frans acteur, producer en toneelregisseur.

Dullin was een van de leden van de Franse vernieuwingsbeweging, die in een gedecentraliseerd ‘théâtre populaire’ zou resulteren, samen met Jacques Copeau, Gaston Baty, Louis Jouvet, Jean-Louis Barrault en Jean Vilar.

Verder hoorde hij bij Jacques Copeaus Théâtre du Vieux Colombier, een school voor acteurs en later het Cartel des Quatre die behalve hemzelf uit Louis Jouvet, Georges Pitoëff en Gaston Baty bestond.

Biografie[bewerken]

Charles Dullin was de jongste van 19 kinderen in een familie die zeer aan de traditionele waarden hechtte. Eigenlijk had hij een kerkelijke loopbaan moeten volgen, maar Charles wist al heel jong dat zijn roeping bij het acteren lag. 18 jaar oud reisde hij van Lyon naar Parijs, waar hij in een wooncomplex voor artiesten ging wonen, Le Bateau-Lavoir in la Butte. Hier woonden ook andere (grote) kunstenaars, zoals Max Jacob, Mac Orlan, Harry Baur, Matisse en Georges Braque. Dullin ondervond zoals veel andere beginnende kunstenaars dat armoede, honger, ziekten en geldzorgen aan de orde van de dag waren.

Naast zijn werk bij het théâtre des Gobelins gaf hij ook wel eens recitals. In 1906 ging hij bij théâtre de l'Odéon, dat geleid wordt door Jacques Rouché. Zijn eerste rol was Cinna in Shakespeares Julius Caesar (geregisseerd door André Antoine). In 1910 speelde hij Pierrot in het Carnaval des enfants bij het théâtre des Arts en Smerdjakov in De gebroeders Karamazov. Samen met Jacques Copeau opende hij in 1913 het Vieux-Colombier-theater in het voormalige Athenaeum-Saint-Germain, met Louis Jouvet als een van de belangrijkste acteurs.

Voordat hij in 1921 het Théâtre de l'Atelier opende in Parijs, reisde hij rond met zijn eigen theatergroep. Het Théâtre de l'Atelier zou bekend worden als een van de meest originele theaters. Hier werd, naast experimentele stukken, onder meer werk van Luigi Pirandello op het toneel gezet. Zijn theater had in het begin niet veel succes, vele voorstellingen werden gespeeld voor een bijna lege zaal. Echter, met Volpone kwam een verandering hierin tot stand. Het stuk ging voor volle zalen en Charles Dullin en zijn theater waren gered.

Vanaf 1927 ging hij bij het Cartel des Quatre, waarin ook de theaterdirecteuren Louis Jouvet, Georges Pitoëff en Gaston Baty zatten. Dit was een reactie van de vier theaterdirecteuren tegen de onverschilligheid van de kranten en de invasie van commerciële theater en bioscoop, om zo door terug te keren naar de klassieken, en dus ook door een gemeenschappelijke overeenkomst te sluiten, hun gemeenschappelijke belangen veilig te stellen.

In 1940 verliet hij l'Atelier en nam hij de directie over van het voormalige Théâtre Sarah Bernhardt die onder het Duitse regime théâtre de la Cité werd genoemd, vanwege de joodse wortels van Sarah Bernhardt.

In 1942-43 leidde Charles de Ecole dramatique naast zijn werk bij het théâtre de la Citéen in 1943 liet Jean-Paul Sartre daar zijn toneelstuk Les Mouches (De vliegen) opvoeren. Hij koos Charles Dullin als regisseur. Zijn keuze van theater betekende dat het stuk onderworpen werd aan de censuur en dat Sartre de door de Duitsers opgelegde correcties aanvaardde. Verder werd er een verklaring afgeleverd dat er geen Joden in het stuk optraden of meewerkten, advertenties geplaatst in Der Deutsche Wegleiter (het cultureel informatieblad voor de in Parijs aanwezige Duitsers) en ten slotte dat er op de première vrij veel Duitsers in uniform aanwezig waren.

Na de Tweede Wereldoorlog stond Charles Dullin bekend als Vichygetrouw en collaborateur, kreeg hij hevige kritiek te verduren en verliet hij de directie van het théâtre de la Cité aan het einde van het seizoen van 1947 met een grote schuld.

Leerlingen[bewerken]

Théâtre Charles Dullin in Chambéry

Charles Dullin was de leraar van onder meer de volgende acteurs:

Ter herinnering[bewerken]

  • Het theater in Chambéry is naar hem vernoemd.
  • Op 8 maart 1962 werd door het gemeenteraad van Parijs een plein in het 18e arrondissement (Montmartre), aan de voet van de Sacré-Cœur, naar Charles Dullin vernoemd. Het is gelegen tussen de rue Louis et René Moine en de rue du Général Nicolet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit gebied een "cité d'urgence" oftewel een plaats waar noodlijdende burgers werden opgevangen. De huizen rond het plein zijn gerenoveerd en op het plein is een tuin aangelegd.

Curriculum Vitae[bewerken]

Externe links[bewerken]