Naar inhoud springen

Chavincultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Joostik (overleg | bijdragen) op 28 dec 2019 om 20:56. (cultuur)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Chavincultuur
Chavincultuur
Regio Peru
Periode Precolumbiaanse periode
Datering 900-500 v.Chr.
Typesite Chavín de Huántar
Volgende cultuur Moche-cultuur
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Chavin-cultuur is een archeologische cultuur in Peru vanaf 1700 tot 300 voor Christus. Ze is vernoemd naar de stad Chavín de Huántar

De Chavin-cultuur vervaardigde hoog ontwikkelde sculpturen, namelijk stenen steles met reliëfs met reuzenkoppen en zwarte dikwandige keramiek. De kleiachtige beeldjes werden gebakken in de kleuren bruin, grijs of zwart. Later werden de kleuren oranje en roodbruin. De traditionele vormen zijn schotels, kommen, kruiken met een rechte tuit of met de stijgbeugeltuit. De versiering is er met de hand in gekrast. Ook worden er geometrische vormen aangebracht. Het aardewerk is met de hand gevormd.

Ze zijn bijna altijd diervormig en ze stellen vaak bek en tanden van adelaars, vleugels en klauwen van adelaars, valken en slangen voor. Ook zijn er beelden gevonden met dagelijkse taferelen en deze kunst is gebaseerd op drie dieren namelijk de roofkat, de vogel en een slang

De Chavin-cultuur verspreidde zich vanaf het noordwesten van Peru tot aan de kust en nog verder helemaal tot aan Chilca en het Centrale Andesgebied. De cultuur werd door de zogenaamde Mochica-cultuur overgenomen. In het zuiden beïnvloedde zij de cultuur van de Paracas. Ook beïnvloedde zij de cultuur van de Inca's.

De archeologische site van Chavín de Huántar, vijftien hectare groot, is in 1985 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Zie de categorie Chavín de Huántar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.