Cheirolepis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cheirolepis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Midden- tot Laat-Devoon
Cheirolepis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Palaeonisciformes
Familie:Cheirolepidae
Geslacht
Cheirolepis
Agassiz, 1835
Typesoort
Cheirolepis trailli Agassiz, 1835
Afbeeldingen Cheirolepis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Cheirolepis is een geslacht van uitgestorven straalvinnige vissen die leefden in het Midden- tot Laat-Devoon. Er zijn ten minste vijf soorten benoemd.

Kenmerken[bewerken]

Het gestroomlijnde lichaam van deze vissen was bezet met kleine, rechthoekige schubben die waren gerangschikt in diagonale lijnen. De lange bovenste staartlob, die was voorzien van een rij stijve schubben, verhoogde het rendement van de staartslag. De opwaarts gerichte staart drukte de vis met de kop naar beneden tijdens de voortbeweging, hetgeen werd tegengegaan door werking van de gepaarde borst- en buikvinnen. De rugvin en de aarsvin zorgden voor een stabiele voortbeweging in het water.

De goed ontwikkelde vinnen gaven de dieren snelheid en stabiliteit, maar de vissen konden ook soepel glijden onder water en met gemak vooruit en achteruit bewegen in alle richtingen.

Leefwijze[bewerken]

Cheirolepis-soorten waren snelle en grote, straalvinnige roofvissen met grote ogen. Ze leefden in ondiepe zoetwatermeren en riviertjes. Doordat de grote ogen geplaatst waren op de voorkant van de schedel, kon de vis overdag zijn prooi aanpeilen en aanvallen. De kaken met talrijke scherpe tanden, konden wijd opengesperd worden, waardoor de vissen grotere prooien kon verorberen.

Uitsterven[bewerken]

Sommigen geloven dat oceanische vulkaanuitbarstingen een groot deel van het leven in zee hebben beïnvloed. Als gevolg van deze natuurrampen zou onvoldoende voedsel over zijn geweest, waardoor Cheirolepis-soorten geen kans hadden om te overleven.

Vondsten[bewerken]

Fossielen van Cheirolepis' worden gevonden in meren op het noordelijk halfrond, daterend van het Devoon.

Soorten[bewerken]