Chelydra acutirostris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chelydra acutirostris
IUCN-status: Niet geëvalueerd (2008)
Chelydra acutirostris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Familie:Chelydridae (Bijtschildpadden)
Geslacht:Chelydra
Soort
Chelydra acutirostris
Peters, 1862
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chelydra acutirostris op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Chelydra acutirostris is een schildpad uit de familie bijtschildpadden (Chelydridae). De soort werd lange tijd gezien als ondersoort van de bijtschildpad (Chelydra serpentina). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Wilhelm Peters in 1862. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chelydra serpentina var. acutirostris gebruikt, later werd de soort abusievelijk beschreven als Chelydra angustirostris.[1]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De maximale lengte van het rugschild is ongeveer 41 centimeter maar de meeste exemplaren blijven kleiner tot ongeveer 20 - 30 cm. In tegenstelling tot de meeste schildpadden worden de mannetjes bij deze soort groter dan de vrouwtjes, mannetjes hebben ook een langere staart. De schildkleur is bruin tot grijs of zwart, juveniele exemplaren hebben straalsgewijze streepjes of vlekjes op de hoornplaten die bij oudere dieren verdwijnen. De kleur van de kop en ledematen is bruin tot donkerbruin.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Chelydra acutirostris komt voor in Midden- en Zuid-Amerika, in Honduras tot Colombia en Ecuador. De habitat bestaat uit langzaam stromende wateren met een zachte bodem, zoals meren, moerassen en rivieren. De voorkeur gaat uit naar wateren met weinig vegetatie maar veel ondergedoken objecten. De schildpad is omnivoor en leeft van plantaardig materiaal maar vooral dieren als vissen, kikkers, slakken en kreeftachtigen.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]