Cherminotus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cherminotus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata
Onderorde:Lacertilia
Familie:Varanidae
Geslacht
Cherminotus
Borsuk-Bialynicka, 1984
Typesoort
Cherminotus longifrons
Cherminotus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Cherminotus[1] is een geslacht van uitgestorven varanen uit het Laat-Krijt van Mongolië. Het type en de enige soort Cherminotus longifrons werd benoemd in 1984.

Ontdekkingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Cherminotus longifrons werd in 1984 benoemd door Maria Magdalena Borsuk-Bialynicka. De geslachtsnaam verbindt een verwijzing naar de Chermin Tsav met het Grieks ootos, 'oor', een verwijzing naar het gelijkende moderne geslacht Lanthanotus. De soortaanduiding is een combinatie van het Latijn longis, 'lang' en frons, 'voorhoofd'. Het holotype ZPAL MgR-III/59 is gevonden in de Barun Goyotformatie. Meer exemplaren, zoals de schedel IGM 3/170 (MAE 24/93-26), werden later gevonden in de Djadochtaformatie in vindplaatsen zoals Ukhaa Tolgod.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Cherminotus is klein voor een varaan en heeft een langere snuit dan zijn naaste verwant, de levende Dove varaan. Cherminotus lijkt ook erg op Aiolosaurus, een andere varaan uit het Krijt van Mongolië. Beide varanen hebben een enkel gat in het traanbeen dat het foramen lacrimale wordt genoemd. Andere varanen en hun voorouders hebben twee gaten in het traanbeen, waardoor de aanwezigheid van slechts één gat bij Cherminotus een geval van evolutionaire omkering is.