Chinese Fransen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinese Fransen
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 法國華僑
Vereenvoudigd 法国华侨
Hanyu pinyin fǎguó huáqiáo
Zhuyin ㄈㄚˇ ㄍㄨㄛˊ ㄏㄨㄚˊ ㄑ一ㄠˊ
Standaardkantonees Faat Kwôk Waa K'iew
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Fat Kwok Wah Kiu
Chinees reclamebord van McDonalds in Chinatown in Parijs

Chinese Fransen zijn Fransen van Chinese afkomst. Hun aantal werd in 2010 geschat tussen de 600.000 en 700.000. Met dit aantal vormen ze de grootste overzeese Chinese gemeenschap van Europa. De gebieden Rhône-Alpes, Bouches-du-Rhône, Parijs (13e arrondissement), Choisy, Belleville en Marne-la-Vallée kennen het grootste aantal Chinese Fransen.

In 2011 waren er ongeveer 25.000 (uitwisselings)studenten in Frankrijk afkomstig van de Volksrepubliek China[1].

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Chinese man die in Frankrijk kwam, was Shen Fo-tsung in 1684. De eerste Chinezen in Frankrijk waren in China bekeerd door jezuïeten en ook door hen naar Frankrijk gebracht.

Tussen 1915 en 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vochten meer dan 100.000 Chinese soldaten mee. Van hen dienden 40.000 in het Franse leger. Zij werkten mee met het onklaar maken van mijnen en het halen van vracht van schepen. Er zijn dertig begraafplaatsen met Chinese slachtoffers. In Noyelles-sur-Mer bevindt zich de Chinese begraafplaats van Nolette, de plaats waar de meeste Chinezen werden begraven.

Tijdens en na de Vietnamoorlog vluchtten veel overzeese Chinezen uit Vietnam, uit Laos en uit Cambodja naar Frankrijk. Ook zijn een deel van de overzeese Chinezen in oud-Franse kolonies naar het moederland getrokken. In het dertiende arrondissement is Parijs' Chinatown gelegen, hier wonen de meeste mensen van Chinese afkomst van heel Frankrijk.

Verenigingen van Chinese Fransen[bewerken]

Bekende Chinese Fransen[bewerken]