Christelijk communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
COMMUNISME

Communist star.svg

Portaal  Portaalicoon  Communisme

Christelijk communisme is een vorm van religieus communisme met het christendom als uitgangspunt. Het is een theologische en politieke theorie die berust op de opvatting dat de leer van Jezus Christus christenen dwingt het communisme te steunen als het ideale sociale systeem. Hoewel er geen algemene overeenstemming is over wanneer het christelijke communisme gesticht is, beweren veel christelijke communisten dat uit de Bijbel[1] al blijkt dat de eerste christenen, waaronder de apostelen, in de jaren na de dood en opstanding van Jezus hun eigen kleine communistische maatschappij stichtten.[2] Veel aanhangers van het christelijke communisme stellen dat het door Jezus onderwezen en door de apostelen zelf uitgevoerd werd, iets wat andere christenen weer bestrijden.

Oorspronkelijk was de Bond der Communisten een christelijk-communistische organisatie, opgericht als Bond der Rechtvaardigen te Londen in 1836. Karl Marx heeft de christelijke aard van de organisatie verworpen, door middel van het Communistisch Manifest.

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Handelingen 2:44, 4:32-37; 5:1-12. Andere sterk communistische verzen zijn: Matteüs 5:1-12, 6:24, Lucas 3:11, 16:11, 2 Corinthiërs 8:13-15 en Jakobus 5:3.
  2. Dit is tevens de standpunt van de orthodoxe marxist (en) Kautsky, Karl, Foundations of Christianity, Russell and Russell [1908], 1953, “IV.II. The Christian Idea of the Messiah. Jesus as a Rebel.”.: het christendom was een uitdrukking van klassenstrijd in de oudheid.