Linkscommunisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
COMMUNISME

Communist star.svg

Concepten

Marxistische economie
Historisch materialisme
Meerwaarde
Klassenstrijd
Proletarisch internationalisme
Wereldrevolutie

Aspecten

Communistische partij
Communistische symboliek

Varianten

Marxisme
Leninisme
Trotskisme
Maoïsme
Luxemburgisme
Titoïsme
Stalinisme
Castroïsme
Guevarisme
Hoxhaïsme
Juche
Linkscommunisme
Radencommunisme
Anarchocommunisme
Christelijk communisme
Eurocommunisme
Oercommunisme
Wetenschappelijk communisme

Internationalen

Bond der Communisten
Eerste Internationale
Tweede Internationale
Derde Internationale
Vierde Internationale

Personen
Gracchus Babeuf
Karl Marx
Friedrich Engels
Rosa Luxemburg
Karl Liebknecht
Antonio Gramsci
Vladimir Lenin
Leon Trotski
Jozef Stalin
Kim Il-sung
Mao Zedong
Hồ Chí Minh
Josip Broz Tito
Che Guevara
Verwante onderwerpen

Anticommunisme
Koude Oorlog
Dictatuur van het proletariaat
Links
Socialisme

Portaal  Portaalicoon  Communisme

Het linkscommunisme is een verzameling van communistische ideologieën. Het voornaamst aspect van deze ideologieën is dat zij kritisch zijn over de politieke ideologie van de toenmalige Bolsjewieken. Alle linkscommunisten waren in eerste instantie aanhangers van de Russische Revolutie, maar waren kritisch over de ontwikkeling van de jonge Sovjet-Unie, die zij later zouden verwerpen als staatskapitalistisch. Daarnaast zouden later ook sommige linkscommunisten zelfs de Russische Revolutie als geheel verwerpen. Linkscommunisten zien hun ideologie als meer authentiek marxistisch en proletarisch dan het leninisme, dat werd geadopteerd door de Communistische Internationale na zijn eerste en tweede congres.

Linkscommunisten zien zichzelf als links van de leninisten (die zij zien als 'de linkerzijde van het kapitaal', niet als socialisten), anarchisten (alhoewel zij sommigen wel erkennen als internationalistische socialisten) en andere linkse ideologieën.

Het linkscommunisme is een zeer pluriforme stroming, die ook sterke overlap kent met het radencommunisme en sommige anarchistisch ideologieën. Echter, zij worden verenigd door anti-leninisme, verzet tegen nationalisme, non-participatie in verkiezingen en het geloof in de absolute noodzaak van een wereldrevolutie.

Ondanks dat Rosa Luxemburg stierf voordat het linkscommunisme een aparte tendens werd, heeft zij een grote invloed gehad op het linkscommunisme, zowel politiek als theoretisch. Aanhangers van het linkscommunisme zijn onder andere Amadeo Bordiga, Herman Gorter, Anton Pannekoek, Otto Rühle, Karl Korsch, Sylvia Pankhurst and Paul Mattick.

Er bestaan slechts een klein aantal linkscommunistische organisaties. De voornaamste zijn de Internationale Kommunistische Stroming en de Internationale Communistische Tendens. Alleen de Internationale Kommunistische Stroming is georganiseerd in Nederland en België. [1]

Referenties[bewerken]

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Left_communism