Marxistische economie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
COMMUNISME

Communist star.svg

Portaal  Portaalicoon  Communisme

De marxistische economie is een economische school gebaseerd op de economische beginselen die in de negentiende eeuw door Karl Marx en Friedrich Engels werden uiteengezet. Deze analysemethode vormt de basis voor het marxisme, dat een ideologische stroming binnen de filosofie en de wetenschap is, alsook een op wereldvlak zeer invloedrijke politieke ideologie. Het boek 'Das Kapital' wordt vaak genoemd als voornaamste bron voor de marxistische economie.

De analysemethode bevindt zich in de sfeer van het materialisme (filosofie), een filosofische stroming die als belangrijkste motor binnen de maatschappij de materiële (economische) processen aanduidt, ook wel de onderbouw genoemd. Dit in tegenstelling tot de processen van betekenisgeving zoals ideologie, politiek, cultuur, ideeën, e.d., die de bovenbouw worden genoemd. Binnen de marxistische economie staan daarom de eigendomsstructuren van de maatschappelijke productiemiddelen (economische infrastructuur zoals gebouwen, machines, grond, alsook grondstoffen, arbeidskracht e.d.) centraal.

Marxistische analysemethoden vertrekken allen vanuit twee centrale filosofische opvattingen, namelijk historisch materialisme en dialectisch materialisme, ontwikkeld door Marx op basis van de denkwijzen van Georg Wilhelm Friedrich Hegel en Ludwig Feuerbach.