Portaal:Communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wij zijn op zoek naar Portaalmedewerkers!
Hammer and sickle nobg.svg PORTAAL COMMUNISME Hammer and sickle nobg.svg
Hammer and sickle.svg
Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.

De exacte definitie van het communisme varieert, vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Leninisme voegt aan het marxisme toe dat er een voorhoede partij nodig is om de proletarische revolutie te leiden en om alle politieke macht na de revolutie voor de werkende klasse veilig te stellen, voor de ontwikkeling van universele klassenbewustzijn en participatie van werknemers in een overgangsfase tussen kapitalisme en socialisme.

(Lees verder)

Wist je dat...
Wist je dat...
Overzicht categorieën
Thema's over Communisme

De Macedonische Communistenbond (Macedonisch: Сојуз на комунистите на Македонија (СкМ), Sojuz na Komunisti na Makedonija (SKM)) werd in 1952 opgericht. Voor die tijd droeg het de naam Macedonische Communistische Partij (Macedonisch: Komunisticka Partija na Makedonija (KPM)). De SKM maakte deel uit van de federale Joegoslavische Communistenbond.

In november 1989 wijzigde de SKM haar naam in de Partij voor Democratische Verandering (PDP) (Macedonisch: Сојуз на Комунистите на Македонија - Партија за Демократска Преобразба, СКМ-ПДП; Sojuz na Komunistite na Makedonija - Partija za Demokratska Preobrazba, SKM-PDP), daarna in de Sociaaldemocratische Alliantie van Macedonië (SDSM). Deze laatste partij levert thans (2005) de premier. Een radicalere afsplitsing van de SDSM is de Socialistische Partij van Macedonië (SPM). (Lees Verder)

Het eurocommunisme was een stroming binnen het West-Europese marxisme-leninisme vanaf de jaren 70, die een koers onafhankelijk van de Sovjet-Unie voorstond. Het eurocommunisme ontstond in de Communistische Partij van Italië, op basis van de ideeën van Antonio Gramsci. Onderscheidend in het eurocommunisme was de deelname aan het parlementair systeem en de verbinding tussen communistische partijen en andere sociale bewegingen, zoals de vrouwen- en homobewegingen. (Lees Verder)Fidel Castro

Fidel Alejandro Castro Ruz (Birán, 13 augustus 1926) is een Cubaanse revolutionair en politicus, die de functie van minister-president van Cuba had van 1959 tot 1976, en vervolgens president van 1976 tot 2008. Hij diende ook als de eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba van de stichting van de partij in 1961 tot 2011. Hij is politiek gezien een marxist-leninist onder zijn regering werd de Republiek Cuba omgevormd tot een communistische staat, waarbij de industrie en de bedrijven werden genationaliseerd en er socialistische hervormingen werden gedaan op alle gebieden van de samenleving. Op internationaal vlak diende hij ook als de secretaris-generaal van de Beweging van Niet-Gebonden Landen van 1979 tot 1983. (Lees Verder)Etalage van Communisme

De Rode Jeugd was een communistische beweging in Nederland. De organisatie kwam voort uit een groep mensen om het tijdschrift "De Rode Jeugd" dat in 1966 opgericht was door de pro-Chinese Rode Vlag beweging. In oktober 1967, relatief kort na het ontstaan, splitste de groep zich van de Rode Vlag beweging af om een eigen organisatie op te richten.

Lucien van Hoessel werd de nationale secretaris van de nieuwe organisatie. Binnen de Rode Jeugd ontwikkelden zich twee stromen. Aan de ene kant stonden de 'terroristen' die de Rote Armee Fraktion als voorbeeld hadden en die via een stadsguerrilla het kapitalisme omver wilden werpen. Aan de andere kant stonden de 'economen' die de nadruk wilden leggen op sociaal-economische veranderingen.

Na het congres van 1971 maakten de 'economen', die zich met name concentreerden in de afdelingen Amsterdam en Kampen. Lees verder


Wapenschild van Communistisch Bulgarije
Aanhalingsteken openen

Maak dat je wegkomt! Laatste woorden zijn voor idioten die nog niet genoeg gezegd hebben!
Karl Marx

Aanhalingsteken sluiten

Subportalen van Politiek

Belgisch koningshuis
Communisme
Europese Unie
Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland
Nederlands koningshuis
Vlaamse politiek