Portaal:Communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wij zijn op zoek naar Portaalmedewerkers!
Hammer and sickle nobg.svg PORTAAL COMMUNISME Hammer and sickle nobg.svg
Hammer and sickle.svg
Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.

De exacte definitie van het communisme varieert, vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Leninisme voegt aan het marxisme toe dat er een voorhoede partij nodig is om de proletarische revolutie te leiden en om alle politieke macht na de revolutie voor de werkende klasse veilig te stellen, voor de ontwikkeling van universele klassenbewustzijn en participatie van werknemers in een overgangsfase tussen kapitalisme en socialisme.

(Lees verder)

Wist je dat...
Wist je dat...
Overzicht categorieën
Thema's over Communisme
Vlag van de Albanese Partij van de Arbeid uit 1981 met op de voorgrond portretten van Marx, Engels, Lenin en Stalin.

Albanese Partij van de Arbeid (PPS[h]) (Albanees: Partia e Punës e Shqipërisë), was een Albanese partij die van 1946 tot 1991 de Albanese samenleving domineerde. De partij werd onder de naam van Albanese Communistische Partij in november 1941 (onder toezicht van Joegoslavische communistische agenten) opgericht. De leiding van de partij kwam te liggen bij een 6-koppig Central Comité. In 1943 werd Enver Hoxha (1908-1985) eerste secretaris (secretaris-generaal) van de ACP. Vanaf dat moment kwam de leiding van de ACP in handen te liggen van Hoxha en het politbureau.

In 1946 werd Hoxha minister-president en bleef eerste secretaris van de ACP. Nadat de interne machtsstrijd tussen de pro-Joegoslavische vleugel van ACP o.l.v. Koçi Xoxe en de nationalistische vleugel van de ACP o.l.v. Enver Hoxha in het voordeel van de laatste was beslecht, werd de naam van de ACP veranderd in Albanese Partij van de Arbeid (PPSh) en werd Hoxha de onbetwiste leider.

Tussen 1948 en 1985 vonden er diverse zuiveringen plaats binnen de PPSh. (Lees Verder)

Titoïsme is een stroming binnen het communisme, ontwikkeld door de Joegoslavische leider Josip Broz Tito.

Het voornaamste ideologische verschil tussen titoïsme en andere vormen van communisme is dat, volgens Tito, het communisme in een specifiek land bereikt moet worden op een op dat land toegespitste manier, en niet volgens een in een ander land ontwikkelde "blauwdruk." Vandaar Tito's ruzie met de leiders van de Sovjet-Unie en de weigering van Joegoslavië om lid te worden van het Warschaupact.

De term titoïsme was aanvankelijk een door Moskou gebruikt scheldwoord (net als trotskisme).

Het arbeiderszelfbestuur, waarop het Joegoslavische communisme althans in woord en geschrift de nadruk legde, werd overgenomen door de Spaanse Carlistische Partij die in de jaren 70 van de 20e eeuw werd opgericht door Karel Hugo van Bourbon-Parma, waarmee hij zijn aanspraak op de Spaanse troon kracht bij wilde zetten. Hiervoor kreeg hij echter niet veel bijval tijdens de overgang van Spanje naar de democratie na Franco's dood in 1975; veel Carlisten hielden het bij hun ultra-conservatieve katholieke traditie. (Lees Verder)Jozef Stalin (Russisch: Ио́сиф Виссарио́нович Ста́лин, Iosif Vissarionovitsj Stalin, oorspronkelijke naam: Iosif Vissarionovitsj Dzjoegasjvili, Georgisch: იოსებ ჯუღაშვილი, Russisch: Джугашвили) (Gori (Russische Rijk), 18 december [O.S. 6 december] 1878 – Kuntsevo (Russisch: Кунцево), Sovjet-Unie (nu Moskou), 5 maart 1953) was de premier van de Sovjet-Unie van 6 mei 1941 tot 5 maart 1953. Hij was een van de bolsjewistische revolutionairen die meehielp met de Oktoberrevolutie in Rusland en hij was later Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 1922 tot zijn dood in 1953. Hoewel de positie officieel verkozen werd, en in eerste instantie niet wordt beschouwd als de hoogste positie binnen de Sovjet-Unie, slaagde Stalin er in steeds meer macht te krijgen na de dood van Lenin in 1924, en zette hij steeds meer oppositiebewegingen binnen de Communistische Partij op een zijspoor. Leon Trotski, de grootste criticus van Stalin en zijn beleid, werd uit de Sovjet-Unie verbannen in 1929, en later in Mexico door een agent van de Russische geheime dienst vermoord.(Lees Verder)Etalage van Communisme

De Vonk is de naam van twee verschillende illegale blaadjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bijbehorende Nederlandse verzetsorganisatie wordt als de Vonk-groep aangeduid. De Vonk is een vertaling van het Russische woord Iskra, de naam van een ondergronds blad gesticht in 1903, dat Lenin vanuit Zwitserland naar Sint-Petersburg liet smokkelen. Lenin op zijn beurt had de naam aan Poesjkin ontleend, die geschreven had Uit de Vonk zal de vlam oplaaien, waarmee het vuur van de revolutie bedoeld werd. De naam is dus een symbool voor de combinatie van begrippen als communisme, ondergronds en revolutionair.

Het ene blad is het communistische verzetsblad dat vanaf november 1940 als lokale editie van De Waarheid verspreid werd, al verscheen het eerste nummer al in oktober 1940 in Den Haag. De naam van het blad is tevens de aanduiding van de communistische verzetsgroepen in sommige steden. Sommige nummers van dat blad hebben als motto Uit de Vonk zal de vlam ontstaan (Lenin). Lees verder


Wapenschild van Communistisch Joeguslavië
Aanhalingsteken openen

Religieus lijden is tegelijkertijd de uitdrukking van een echt lijden en een protest tegen een echt lijden.
Religie is de verzuchting van het onderdrukte wezen, het hart van een harteloze wereld, en de ziel van zielloze omstandigheden.
Het is de opium van het volk.
Karl Marx

Aanhalingsteken sluiten

Subportalen van Politiek

Belgisch koningshuis · Communisme · Europese Unie · Fascisme en nationaalsocialisme in Nederland · Nederlands koningshuis · Vlaamse politiek