Portaal:Communisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wij zijn op zoek naar Portaalmedewerkers!
PORTAAL COMMUNISME
Communisme is een sociale, politieke en economische ideologie die is gericht op de oprichting van een klasseloze, staatloze en socialistische samenleving opgebouwd op gemeenschappelijk eigendom van de productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte.

De exacte definitie van het communisme varieert, vaak wordt het onterecht door elkaar gehaald met het socialisme, maar de marxistische theorie stelt dat het socialisme slechts een overgangsfase is op weg naar het communisme. Leninisme voegt aan het marxisme toe dat er een voorhoede partij nodig is om de proletarische revolutie te leiden en om alle politieke macht na de revolutie voor de werkende klasse veilig te stellen, voor de ontwikkeling van universele klassenbewustzijn en participatie van werknemers in een overgangsfase tussen kapitalisme en socialisme.

(Lees verder)

Wist je dat...
Wist je dat...
Wist je dat...
Overzicht categorieën
Thema's over Communisme

De Joegoslavische Communistenbond (JCB) (Servo-Kroatisch: Savez komunista Jugoslavije; Sloveens: Zveza komunistov Jugoslavije) stond ook wel bekend als de Joegoslavische Communistische Liga.

De Joegoslavische Communistenbond werd in 1919 opgericht onder de naam Verenigde Socialistische Arbeiderspartij. In 1920 werd die naam gewijzigd in Communistische Partij van Joegoslavië (CPJ). Bij de eerste vrije verkiezingen van november 1920 werd de CPJ de derde partij met 59 zetels in het grondwetgevende parlement gekozen. De autoriteiten waren bevreesd dat de communisten hun stempel zouden drukken in de op te stellen grondwet. De CPJ werd daarom ook op 29 december 1929 verboden. Tijdens het gehele interbellum bleef de CPJ een illegale partij. Direct na het verbod begonnen enkele radicale communisten aanslagen te plegen. In de zomer van 1921 werd de minister die verantwoordelijk was voor het verbod, vermoord. Nadien werden veel communisten opgepakt. Anderen wisten naar het buitenland te ontkomen. De communisten die niet gevangen waren gezet begonnen een succesvol propaganda-offensief onder de kleine boeren en de arbeiders. Eind jaren '20 traden enkele middenklasse intellectuelen toe tot de illegale CPJ. (Lees Verder)

Hoxhaïsme is een marxistisch-leninistische ideologie die is vernoemd naar Enver Hoxha. Hoxha was tot 1985 de communistische leider van Albanië. De ideologie stond een anti-revisionistische koers voor, wat inhield dat de ideologische erfenis van Stalin onverkort werd gepropageerd en alle andere communistische ideologieën werden afgedaan als marxistisch revisionisme. Het Hoxhaïsme ontstond in 1978 na een splitsing tussen de Communistische Partij van China en de Albanese Partij van de Arbeid, twee partijen die een maoïstische oriëntatie kenden.

Enver Hoxha was tijdens zijn leiderschap van mening dat het Albanese regime het laatste echte communistische regime was. Hij zette zijn isolationistische politiek kracht bij door zich terug te trekken uit het Warschau Pact. Het Hoxhaïsme kreeg buiten Albanië voet aan de grond in Latijns-Amerika, zoals het Popular Liberation Army, EPL (Ejército Popular de Liberación), een Colombiaanse guerrillagroep en de Partido Comunista Marxista-Leninista del Ecuador. In Albanië had het een belangrijke rol in de Albanese Partij van de Arbeid. (Lees verder)



Politiefoto van Vladimir Lenin (1896)
Politiefoto van Vladimir Lenin (1896)

Vladimir Iljitsj Lenin (Russisch: Владимир Ильич Ленин, revolutionaire schuilnaam van Vladimir Iljitsj Oeljanov, Russisch: Владимир Ильич Ульянов) (Simbirsk (tegenwoordig Oeljanovsk), 22 april [O.S. 10 april] 1870 — Gorki (oblast Moskou), 21 januari 1924) was een Russisch revolutionair, eerste leider (premier) van de Sovjet-Unie en naamgever van het leninisme.

De naam 'Lenin' was een van zijn pseudoniemen. Hij zou deze naam hebben aangenomen als stellingname tegen Georgi Plechanov, die het pseudoniem 'Volgin' gebruikte, naar de rivier Volga. Oeljanov koos de rivier Lena voor zijn pseudoniem, vanwege de parallel die getrokken kan worden tussen deze rivieren en de politieke meningen van de beide opponenten (de Lena stroomt tegengesteld aan de Volga en heeft bovendien een grotere lengte). Er bestaan echter meer theorieën over de oorsprong van het pseudoniem Lenin, waardoor het onzeker is waar het pseudoniem werkelijk vandaan komt. (Lees Verder)



Etalage van Communisme

De gekruiste hamer en sikkel zijn het bekendste symbool van het communisme. Het symboliseert de eenheid van arbeiders (de hamer) en boeren (de sikkel) in de strijd tegen kapitalisten en grootgrondbezitters.

In 1917 verschenen de hamer en sikkel voor het eerst op het embleem van de RSFSR. In 1922 verschenen ze ook op de vlag van de Sovjet-Unie, samen met de rode ster. Daarnaast werd soms een variant gebruikt, de hamer en ploeg.

In Nederland hanteert de NCPN de hamer en sikkel als partijlogo, evenals haar voorganger, de CPN. Lees verder


Wapenschild van Communistisch Sovjet-Unie
Wapenschild van Communistisch Sovjet-Unie

Er waart een spook door Europa, het spook van het communisme!
Karl Marx