Clacton-on-Sea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clacton-on-Sea
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Clacton-on-Sea
Clacton-on-Sea
Situering
Regio East of England
Graafschap Essex
District Tendring
Coördinaten 51° 48' NB, 1° 9' OL
Algemeen
Inwoners 53.000
Overig
Postcode(s) CO15 & CO16
Netnummer(s) 01255
Grid code TM170150
Post town CLACTON-ON-SEA
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk
De Martellotoren van Clacton

Clacton-on-Sea is een plaats in het bestuurlijke gebied Tendring, in het Engelse graafschap Essex. De plaats telt 53.000 inwoners.

Clacton-on-Sea is de grootste plaats op het schiereiland Tendring en werd in de huidige vorm gesticht in 1871. Daarvóór was Great Clacton, thans een wijk in de stad, hoofdplaats van de nederzetting. De badplaats was zeer populair in periode van 1950 tot 1980, maar verloor zoals veel Britse badplaatsen de concurrentie met buitenlandse vakantiebestemmingen toen die voor veel mensen tegen geringe kosten bereikbaar werden. Clacton-on-Sea is nu een populaire woonplaats voor gepensioneerden.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied van Clacton is een van de oudste bewoonde plaatsen van Groot-Brittannië. In de omgeving zijn beenderen en werktuigen gevonden die dateren van 400.000 jaar geleden. Rond 100 v.C. was de plaats mogelijk door Kelten bewoond. Er zijn sporen die er op zouden duiden dat de nederzetting in de Romeinse tijd al een badplaats was. Rond 500 noemden de Saksen die er woonden de plaats Claccingaton. In het Domesday Book uit 1066 staat het vermeld als Clachintuna, een eigendom van de bisschop van Londen. In de 19e eeuw werd een Martellotoren in Clacton-on-Sea gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie aan de oostkust van Engeland.

Industrie[bewerken]

Voor de Industriële Revolutie bestond de bedrijvigheid in Clacton voornamelijk uit akkerbouw. In 1867 werd een door stoom aangedreven molen gebouwd ter vervanging van de windmolen, die werd gesloopt in 1918. Tegenwoordig ligt er een belangrijk industrieterrein in het noordoosten van de stad.

Verbindingen[bewerken]

Clacton is beginpunt van de snelweg A133, die loopt naar Colchester. De stad heeft een spoorwegstation, station Clacton-on-Sea, aan de Sunshine Coast Line. Ook station Thorpe-le-Soken ligt langs deze lijn. Het busstation wordt bediend door verschillende busondernemingen die rijden naar bestemmingen als Colchester, Brightlingsea, Harwich en Walton-on-the-Naze. Langeafstandsbussen van National Express rijden naar Londen en Liverpool.

Het vliegveld Clacton Airport is in gebruik sinds de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 90 kreeg het vliegveld enige bekendheid door de BBC-serie Airport.

Scholen[bewerken]

St Osyth's Teacher Training College was gevestigd in verschillende gebouwen in Clacton, vooral langs de Marine Parade East. Eind jaren 70 fuseerde het met het North East Essex Technical College. De stad heeft drie middelbare scholen, Clacton County High School, Colbayns High School en Clacton Coastal Academy.

Stedenband[bewerken]

Clacton-on-Sea onderhoudt een stedenband met:

Trivia[bewerken]

De stad was het decor van een aantal scènes in de film It couldn't happen here. Vivian Woodward groeide in de stad op. Paul Banks, zanger van Interpol is geboren in Clacton in 1978.