Naar inhoud springen

British Broadcasting Corporation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf British Broadcasting Company)
British Broadcasting Corporation
Logo
British Broadcasting Corporation
Opgericht 1922 (officieel in 1927)
Doelgroep Engelstaligen
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Televisiezender(s) 15
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
Het Broadcasting House is het hoofdkwartier van de BBC in Londen

De British Broadcasting Corporation, afgekort BBC, in de gesproken omgangstaal van het eigen land soms aangeduid met de bijnaam Beeb, is de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. De in 1922 opgerichte BBC is een van de oudste zendgemachtigden ter wereld. BBC Programma's worden onder andere aangeboden via de televisiezenders BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four, BBC Entertainment, BBC News Channel en BBC World News, en via een aantal radiozenders waaronder BBC 1 t/m 7. De BBC World Service zendt programma's uit in meer dan 30 verschillende talen en wordt in de westerse wereld in het algemeen beschouwd als een gezaghebbende, objectieve nieuwsbron.

De BBC zendt uit via grondstations, via satellieten en via het internet. De omroep wordt in eigen land voornamelijk gefinancierd uit kijk- en luistergeld en de opbrengsten van merchandising, televisie- en formatrechten, maar in het geheel niet uit reclame-inkomsten.

In Nederland en België zijn op de meeste kabelnetten de televisiestations BBC One, BBC Two en BBC World te ontvangen; de World Service op de radio wordt ook vaak via de kabel doorgegeven en zendt verder uit via korte golf en satelliet. Tot 2011 was de World Service in het grootste deel van Nederland, België en Noord-Frankrijk ook op de middengolf te ontvangen (648 kHz). BBC Radio 4 is te ontvangen via de lange golf (198 kHz), en BBC Radio Five Live via de middengolf (693 en 909 kHz); verder ook via het internet, satelliet en sommige kabelnetten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

The BBC Year Book 1931

Op 18 oktober 1922 werd de BBC opgericht. De BBC was de eerste nationale omroep ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zond de BBC vanuit het Verenigd Koninkrijk uit over de radio naar bezet Europa. De herkenningsmelodie was de Vijfde symfonie van Beethoven, waar de letter "V" in Morse in zat, de V van Victorie. In 1974 ontwikkelde de BBC Ceefax, de teletekstdienst.

Televisiezenders[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van BBC-zenders voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De BBC heeft verschillende televisiezenders, sommigen worden onderhouden met belastinggeld, anderen zijn bestemd voor kijkers buiten het Verenigd Koninkrijk en worden gefinancierd met reclame-inkomsten.

Gefinancierd met belastinggeld[bewerken | brontekst bewerken]

Commerciële zenders[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de BBC is het wettelijk verboden om deze zenders in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar te maken, aangezien hun zenders daar reclamevrij moeten zijn. Het is dan ook niet mogelijk om onderstaande zenders daar te ontvangen. Deze zenders worden beheerd door de internationale tak van de BBC, BBC Studios.

Radiozenders[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van BBC-radiozenders voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Algemene stations[bewerken | brontekst bewerken]

Digitale extra stations[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Website BBC
Zie de categorie BBC van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.