Claudia Rumondor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Claudia Rumondor
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Zaandam, 9 mei 1983
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componiste
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Claudia Rumondor (Zaandam, 9 mei 1983) is een Nederlandse componiste van Indonesische afkomst.

Opleiding en werk[bewerken | bron bewerken]

Rumondor studeerde compositie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daan Manneke, Wim Henderickx en Theo Loevendie, en Media en Cultuur en Musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze kreeg harplessen van Anke Bottema, Gertru Pasveer en Alexandre Bonnet. Sinds 2009 studeert zij gamelan bij Elsje Plantema.

Rumondor studeerde als eerste Amsterdamse componist af met een lesbevoegdheid in Compositie. Tijdens haar masteropleiding ontving zij van het Conservatorium van Amsterdam een Top Talentenbeurs in het honeursprogramma om haar onderzoek naar compositiemethodiek voort te zetten. Dit resulteerde in de thesis Componeren kun je leren leren. Een richtlijn voor het begeleiden van jong compositietalent[1].

Naast haar werk als componist is Rumondor als compositiedocent verbonden aan FluXus centrum voor de kunsten Zaanstad. Vanuit FluXus is zij tevens als harp- en gamelandocent betrokken bij het educatieve project Muziek maakt School onder artistieke leiding van Erik van Deuren.

Selectie Composities[bewerken | bron bewerken]

Rumondors composities werden gespeeld door onder andere het Nederlands Blazers Ensemble, het Nieuw Ensemble, Holland Symfonia, het Erasmus Kamerkoor, Wilmar de Visser, Anton Sie en Johan van der Linden. Haar muziek kenmerkt zich door een schijnbare simpliciteit, die vraagt om een lucide en persoonlijke vertolking. Daarbij schuwt zij het gebruik van buitenmuzikale middelen niet, zolang deze in dienst staan van de muziek.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken | bron bewerken]

Overige activiteiten[bewerken | bron bewerken]

Sinds haar studie vervulde Rumondor verscheidene bestuurlijke taken. Zo richtte zij in 2006, samen met componiste Sinta Wullur en Dick de Groot, de Stichting Jan Rokus van Roosendael op. Zij is tevens secretaris van deze stichting. Sinds 2010 is zij tevens bestuurslid van het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo) en de Stichting Tera de Marez Oyens Fonds.

Rumondor werkte tijdens haar studies als recensent voor het Noordhollands Dagblad, webmaster van de jongerensite van het Nederlands Blazers Ensemble, jongNBE.nl en als coördinator Artist in Residence van Bart Schneemann aan het Conservatorium van Amsterdam.

In haar vrije tijd schrijft Rumondor gedichten, die verschillende malen met een prijs bekroond werden. Zo was zij onder meer winnaar tijdens de Zaanse Cultuurmarkt 1999 en werd ze genomineerd voor het UvA Cultuureel Festival 2005. Gedichten van haar werden gepubliceerd in de bundels Verbeelding. Wat moet ik me daar nou bij voorstellen?, Verder geen vragen en DRIE.

Referenties[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]