Claudio Maria Celli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Claudio Maria Celli
Claudio Maria Celli1.jpg
Aartsbisschop van de Rooms-katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 20 juli 1941
Plaats Rimini
Wijdingen
Priester 19 maart 1965
Bisschop 6 januari 1996
Kerkelijke carrière
Huidige functie 2007-heden: President van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen
Eerdere functies 1995-2007: Secretaris van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Claudio Maria Celli (Rimini, 20 juli 1941) is een Italiaans geestelijke en aartsbisschop van de Katholieke Kerk.

Celli werd op 19 maart 1965 tot priester gewijd, behaalde doctoraten in de theologie en het canoniek recht en bezocht vervolgens de Pauselijke Ecclesiastische Academie. Vanaf 1970 was hij in dienst van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Hij bekleedde diplomatieke posten in Honduras, de Filipijnen en Argentinië. Hij werd vervolgens hoogleraar, met als leeropdracht Kerkelijke Diplomatie aan de Pauselijke Lateraanse Universiteit.

In 1990 werd hij ondersecretaris bij het Secretariaat voor de Relaties met Staten. In die hoedanigheid ondertekende hij in 1993 in Jeruzalem met de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Yossi Beilin het eerste verdrag tussen Israël en de Heilige Stoel.

Op 16 december 1995 werd hij benoemd tot secretaris van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel en tot titulair aartsbisschop van Cluentum, bekrachtigd op 6 januari 1996.[1]. Paus Johannes Paulus II wijdde hem tot bisschop als opvolger van Osvino José Both.

Paus Benedictus XVI benoemde hem in 2007 tot president van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, als opvolger van de Amerikaan John Patrick Foley.