Gespikkelde witkorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cliostomum griffithii)
Gespikkelde witkorst
Gespikkelde witkorst
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Lecanorales
Familie:Ramalinaceae
Geslacht:Cliostomum
Soort
Cliostomum griffithii
(Sm.) Coppins (1980)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gespikkelde witkorst op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De gespikkelde witkorst (Cliostomum griffithii) is een korstmos uit de familie Ramalinaceae. Hij leeft op de bast van loofbomen, struiken en hakhout van bomen met een neutrale schors. Meestal op beschutte (droge) oostkant van bijvoorbeeld eik, populier en iep.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken

Het thallus is grijs lichtgrijs of lichtgeel, lichtgroen of blauwgrijs. Hij heeft gladde, gerimpelde of wrattige cortex (schorslaag). Apotheciën zijn eerst plat, blijft zo of wordt uiteindelijk convex, 0,2-0,8(-1,7) mm in diameter. De schijf heeft vaak meerdere kleuren binnen een apothecium. De kleur varieert van lichtroze, grijsviolet, paarsbruin of bruinachtig of paarsachtig zwart, of puur zwart (vaak gevlekt). Vaak met dunne witte pruina rand in gelijk kleur als het thallus.

Pycnidiën zijn vaak overvloedig aanwezig, puntvormig, ingezonken in het substraat en 100-300 µm in diameter. Ze kunnen eenkamerig of meerkamerig zijn. Meestal beginnen ze eenkamerig, maar naar verloop van tijd kan dit meer worden. Onduidelijk is waarom de Noord-Amerikaanse exemplaren worden gedomineerd door eenkamerige pycnidiën, terwijl heeft Europese materiaal meestal meerkamerige pycnidiën heeft.

Hij vertoont de volgende kleurreacties: K+ (thallus: lichtgeel, pycnidiumrand: paarsig), C-, KC-, P+ (lichtgeel).

Microscopische kenmerken

Een ascus heeft acht ascosporen. Deze zijn hyaliene, gesepteerd (1-septaat, zeer zelden 3-septaat), elke cel vaak met 1-3 oliedruppels, smal ellipsoïde of langwerpig, recht of licht gebogen en hebben de afmeting 8-16 × 3-5 µm. De pycnidiumsporen zijn druppelvormig tot bijna bacillevormig, enkelvoudig, 3-5 × 1,3-2 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De gespikkelde witkorst komt wereldwijd voor op lage hoogte (tot ca. 500 m), namelijk Noord-Amerika, Europa, Afrika, Oost-Azië en Australië. Hij is wijdverbreid langs de kust van Californië. In Nederland komt hij vrij algemeen voor langs de kust. Landinwaarts wordt hij wat minder vaak aangetroffen. Hij is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.