Colorado-zilverspar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colorado-zilverspar
Een Colorado-zilverspar in het Yosemite National Park in Californië
Een Colorado-zilverspar in het Yosemite National Park in Californië
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales
Familie:Pinaceae
Geslacht:Abies (Zilverspar)
Soort
Abies concolor
(Gordon) Lindley ex Hildebrand
Verspreidingskaart van Abies concolor in het Amerikaanse westen. Groen staat voor de ondersoort concolor, terwijl de blauwe tinten voor de ondersoort lowiana staan.
Verspreidingskaart van Abies concolor in het Amerikaanse westen. Groen staat voor de ondersoort concolor, terwijl de blauwe tinten voor de ondersoort lowiana staan.
Afbeeldingen Colorado-zilverspar op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Colorado-zilverspar op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Colorado-zilverspar[bron?] (Abies concolor) is een groenblijvende conifeer uit de dennenfamilie (Pinaceae). Deze zilverspar is inheems in de bergen in het westen van Noord-Amerika. Ze groeit op hoogtes tussen 900 en 3.400 meter. De boom is matig tot erg groot: ze wordt 25 tot 60 meter hoog en kan een stamdiameter van 2 meter bereiken. In het Engels wordt de Colorado-zilverspar doorgaans white fir genoemd. Soms is er ook sprake van de Concolor fir.

Ondersoorten, beschrijving en verspreiding[bewerken]

Er worden twee ondersoorten erkend. Sommige botanici behandelen ze als volwaardige soorten, anderen dan weer als variëteiten.

  • Abies concolor subsp. concolor (Engels: Colorado white fir, Rocky Mountains white fir)
    Deze ondersoort komt van nature voor op hoogtes tussen 1.700 en 3.400 meter boven de zeespiegel in de Rocky Mountains in het zuidoosten van Idaho, in Utah, Colorado, Arizona en New Mexico, in het oosten van Nevada en op enkele locaties in het zuidoosten van Californië en de Mexicaanse staat Sonora. Deze boom verdraagt wintertemperaturen tot -40 °C.
    Deze variëteit is doorgaans kleiner (25 tot 35 m hoog, uitzonderlijk tot 45 m). De schors is glad en donkergrijs. De kroon is luchtig en meestal tot op hoge leeftijd kegelvormig. De naalden zijn 3,5 à 6 cm lang en staan minder dicht opeen dan bij de andere ondersoort. Ze zijn dik, grijsblauwig en staan allemaal verticaal naar boven gebogen (zoals bij de edelspar).[1] De naalden vertonen veel stomata.
  • Abies concolor subsp. Iowiana (ruwe Colorado-zilverspar; Engels: Low's white fir, Sierra Nevada white fir)
    Deze variëteit groeit op hoogtes tussen 900 en 2.700 meter in de Cascades van Centraal- en Zuid-Oregon en in de Klamath Mountains en Sierra Nevada in Californië. De verspreiding loopt door tot in Zuid-Californië en de Mexicaanse staat Baja California. De koudste temperaturen die deze boom verdraagt liggen rond -30 °C.
    Deze westelijke variëteit is beduidend groter: 40 tot 60 meter hoog. Als jonge boom is de ruwe Colorado-zilverspar sierlijk kegelvormig; later wordt hij koepelvormig (behalve op beschutte plaatsen). De schors is gekloofd, kurkachtig en al snel veel ruwer dan andere zilversparren. De naalden zijn 2,5 à 5 cm lang en slechts licht grijsblauwig van boven, met weinig of geen stomata. Ze lijken op de naalden van de reuzenzilverspar, al hebben bomen uit het zuiden van het verspreidingsgebied grijzere en zijdelings schuin uitstaande naalden.[1]

De Colorado-zilverspar, in beide variëteiten, is slechts zelden in grote tuinen aangeplant in Europa. Er bestaan cultivars zoals 'Candicans' (met opvallend licht, zilverig loof) en 'Wattezii' (met eerst geelwit en daarna blauwgrijs loof).[1]

Fotogalerij[bewerken]

Abies concolor subsp. concolor
Abies concolor subsp. lowiana

Externe link[bewerken]