Congregatie van Windesheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De voormalige kloosterbrouwerij is nu een NH kerk

Windesheim is de naam van een congregatie van augustijner koorheren (reguliere kanunniken en kanunnikessen) waarvan het moederklooster stond in het gelijknamige dorp in Overijssel.

Geschiedenis[bewerken]

In 1386 schonk Berthold ten Hove de hof te Windesheim aan Florens Radewijns, een broeder van de religieuze groepering Broeders van het Gemene Leven in Deventer. Het klooster werd op 17 oktober 1387 ingewijd. De orde was toonaangevend in de Moderne Devotie, naar de ideeën van Geert Grote. In 1511 kende de kloosterorde haar hoogtepunt. Op dat ogenblik waren er een honderdtal kloosters in Europa aangesloten bij de Congregatie van Windesheim. Tijdens de reformatie en bij de opstand tegen Spanje is het klooster, zoals vele andere, door de Oranjegezinde watergeuzen verwoest.

Heden[bewerken]

Het klooster heeft waarschijnlijk gelegen ten zuiden van de Dorpsstraat. Heden ten dage resten nog enkele kelders en de brouwerij van het kloostercomplex. Deze brouwerij is tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1634, als Nederduits Hervormde kerk in gebruik genomen. Links van de kerk staat een opmerkelijke halve boerderij, de kosterwoning. De congregatie kende echter heel wat uitbreiding en bestaat nog steeds (zie externe link).

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Informatiepaneel bij de ingang van de kerk.