Congregatie van Windesheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De voormalige kloosterbrouwerij is nu een Nederduits Hervormde kerk

Windesheim is een congregatie van augustijner koorheren (reguliere kanunniken en kanunnikessen) waarvan het moederklooster stond in het gelijknamige dorp Windesheim in Overijssel.

Geschiedenis[bewerken]

In 1386 schonk Berthold ten Hove de hof te Windesheim aan Florens Radewijns, een broeder van de religieuze groepering Broeders van het Gemene Leven in Deventer. Het klooster werd op 17 oktober 1387 ingewijd. De orde was toonaangevend in de Moderne Devotie, naar de ideeën van Geert Grote. In het begin van de 16e eeuw kende de kloosterorde haar hoogtepunt. Op dat ogenblik waren er een honderdtal kloosters in Europa aangesloten bij de Congregatie van Windesheim. Tijdens de reformatie en bij de opstand tegen Spanje is het klooster, zoals vele andere, door de Oranjegezinde watergeuzen verwoest.

Het klooster heeft waarschijnlijk ten zuiden van de Dorpsstraat gelegen. Van het kloostercomplex zijn enkele kelders en de brouwerij bewaard gebleven. Deze brouwerij is tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1634, als Nederduits Hervormde kerk in gebruik genomen. Links van de kerk staat een opmerkelijke halve boerderij, de kosterswoning. De orde van de Augustijner koorheren van Windesheim bestaat nog steeds.[1]