Coprofagie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oriëntaalse latrinevlieg op dierlijke uitwerpselen

Coprofagie (van het Oudgrieks: kópros (κόπρος) - ontlasting en phageîn (φαγεῖν) - eten) is de wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting. Er wordt ook weleens gesproken van scatofagie.

Bij dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Bij sommige diersoorten (zoals het konijn en knaagdieren, waaronder ratten en de cavia) is het opeten van ontlasting nodig voor een gezonde darmflora.

Er kan nog worden onderscheiden tussen het eten van de eigen ontlasting, van ontlasting van andere individuen van dezelfde soort (normaal voor cavia's) en van de ontlasting van andere soorten (normaal voor mestkevers). Ook van enkele schildpadden is bekend dat ze de mest van andere dieren eten.

Het opeten van eigen ontlasting komt soms ook voor bij honden die te vroeg uit het nest zijn weggehaald en te weinig opvoeding van het moederdier hebben gehad. Het moederdier verwijdert initieel de ontlasting van de puppy's. Later leert ze haar jongen zich te ontlasten buiten het nest en dat ontlasting niet wordt gegeten, maar dat ze er wel aan mogen ruiken. Mogelijk eten honden ook uitwerpselen van andere dieren als een vorm van opruimen.

Bij mensen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij mensen - althans bij normaal begaafde volwassenen - is coprofagie een hoogst ongebruikelijk verschijnsel en wordt het meestal als een psychiatrisch symptoom gezien (bijvoorbeeld een parafilie).

  • In de Internetfilm 2 Girls 1 Cup ontlasten twee lesbische[bron?] vrouwen zich in een beker, waarna ze de inhoud consumeren en in elkaars mond braken.
  • In de film American Pie: The Wedding eet Steve Stifler een hondendrol op om te verbergen dat hij de trouwring van zijn vriend is kwijtgeraakt.
  • Van Kooten en De Bie maakten ooit een nepreportage over de "Shitclub", een Amsterdamse club waar mensen elkaars ontlasting aten. Deze sketch was bedoeld als persiflage op smakeloze reality tv bij commerciële zenders.[1]

Werkelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn echte gevallen van coprofagie bekend. Bijvoorbeeld: