Coprofagie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oriëntaalse latrinevlieg op dierlijke uitwerpselen

Coprofagie (van het Oud-Grieks: kopros (κόπρος) - ontlasting en phagein (φαγεῖν) - eten) is de wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting. Er wordt ook wel eens gesproken van scatofagie.

Bij dieren[bewerken]

Bij sommige diersoorten (knaagdieren, waaronder rat, konijn, cavia) is dit normaal en nodig voor een gezonde darmflora. Er kan nog worden onderscheiden tussen het eten van de eigen ontlasting, van ontlasting van andere individuen van dezelfde soort (normaal voor cavia's) en van de ontlasting van andere soorten (normaal voor mestkevers). Ook van enkele schildpadden is bekend dat ze de mest van andere dieren eten.

Het opeten van eigen ontlasting komt soms voor bij honden die te vroeg uit het nest zijn weggehaald en opvoeding van het moederdier te kort zijn gekomen. In het begin verwijdert de moederhond de ontlasting van de puppy's. Later leert ze haar jongen dat je ontlasting buiten het nest doet en waar bij voorkeur. Dan zien ze dat het niet meer gegeten wordt, wel aan geroken. Puppy's die te vroeg bij de moeder vandaan zijn gehaald, denken dat ontlasting nog steeds eetbaar is en kunnen vers gelegde of snel gedroogde poep van kleinere hondjes gaan eten. Het is dan geen voedsel, maar een vorm van opruimen.

Bij mensen[bewerken]

Bij mensen - althans bij normaal begaafde volwassenen - is coprofagie een hoogst ongebruikelijk verschijnsel en wordt het meestal als een psychiatrisch symptoom gezien (bijvoorbeeld een parafilie).

Culturele verwijzingen[bewerken]

  • In de Internetfilm 2 Girls 1 Cup ontlasten twee lesbische vrouwen zich in een beker, waarna ze de inhoud consumeren en in elkaars mond braken.
  • In de film American Pie: The Wedding eet Steve Stifler een hondendrol op om te verbergen dat hij de trouwring van zijn vriend is kwijtgeraakt.
  • Van Kooten en De Bie maakten ooit een nepreportage over de "Shitclub", een Amsterdamse club waar mensen elkaars ontlasting aten. Deze sketch was bedoeld als persiflage op smakeloze reality tv bij commerciële zenders.[1]
  • In de Kabouter Wesleyaflevering Brandverzekering komt een coprofagiescène voor. Kabouter Wesley zegt dat dat verplicht is.

Werkelijkheid[bewerken]

Er zijn echter ook echte gevallen van coprofagie bekend. Bijvoorbeeld:

  • De Amerikaanse seriemoordenaar Albert Fish ging zich te buiten aan allerlei vormen van masochisme, waaronder coprofagie.