Cormontreuil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cormontreuil
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Cormontreuil (Frankrijk)
Cormontreuil
Situering
Regio Grand Est
Departement Marne (51)
Arrondissement Reims
Kanton Reims-8
Coördinaten 49° 13′ NB, 4° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,62 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.456[1]
(1.397 inw./km²)
Hoogte 78 - 146 m
Overig
Postcode 51350
INSEE-code 51172
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Cormontreuil is een gemeente in het Franse departement Marne (regio Grand Est). De gemeente telde 6.456 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Reims. Het is een deel van de stedelijke agglomeratie van Reims.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van de plaats, toen nog Curtis Monasteriolis, dateert van omstreeks 850. Het grondgebied van de gemeente behoorde toe aan verschillende abdijen. In 1159 financierde de Abdij van Saint-Pierre-les-Dames de bouw van de eerste kerk in Cormontreuil. In 1359 tijdens de Honderdjarige Oorlog werden alle gebouwen in Cormontreuil en ook in naburige gehuchten met de grond gelijk gemaakt door de Fransen in aanloop van de belegering van Reims door het Engelse leger. In januari 1360 hieven de Engelsen het beleg op bij gebrek aan voorraden. De bevolking van de gehuchten rond de stad was gevlucht en pas in de loop van de 16e eeuw herstelde de streek zich. In die periode werd de kerk heropgebouwd. In 1686 werd Cormontreuil, dat tot dan afhing van de parochie Saint-Jean in Reims een zelfstandige parochie. De plaats telde toen ongeveer 340 inwoners.

In de loop van de 19e eeuw groeide de bevolking; arbeiders uit Reims vestigden zich in Cormontreuil omdat de prijzen daar lager waren. In 1883 kwam er een treinstation. Bijna de helft van de gebouwen in de gemeente werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de gevechten rond Reims. Vanaf 1959 transformeerde de gemeente van een dorp naar een stedelijke omgeving.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Cormontreuil bedroeg op 1 januari 2021 4,62 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.397,4 inwoners per km². De gemeente ligt aan de Vesle, ten oosten van Reims.

De onderstaande kaart toont de ligging van Cormontreuil met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cormontreuil van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.