Corycium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corycium
Corycium orobanchoides
Corycium orobanchoides
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Orchidoideae
Geslachtengroep:Diseae
Subtribus:Coryciinae
Geslacht
Corycium
Sw. (1800)
Verspreidingsgebied
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Corycium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Corycium is een klein geslacht uit de orchideeënfamilie en de onderfamilie Orchidoideae.

Het geslacht telt veertien soorten, de meeste ervan endemisch voor Zuid-Afrika, maar enkele komen tot in Centraal-Afrika voor.

De bloemen van dit geslacht zijn zeer atypisch voor orchideeën, zijn worden weleens omschreven als gelijkend op het snuit van een buldog.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Engels: "Small leather bag orchids" of "Monkshood orchids"

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Corycium zijn terrestrische orchideeën. De bloemstengel staat rechtop en is dicht bebladerd. De bloeiwijze is een veelbloemige, langgerekte aar.

De bloemen zijn klein en bijna bolvormig, een atypische vorm voor orchideeën. Ze zijn dikwijls donker van kleur, bij enkele soorten zelfs zwart.

De lip van Corycium heeft een zeer bijzondere vorm, met een opvallend vlezig aanhangsel. Het bovenste kelkblad of sepaal is smal en vormt samen met de bovenste kroonbladen of petalen een helm, terwijl de zijdelingse kelkbladen met elkaar vergroeid zijn. Het gynostemium is kort, het distale uiteinde in twee horizontale armen gedeeld, die de pollinia dragen.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Corycium komen voor in kleine tot grote groepen in fynbos, savanne en graslanden. De meeste soorten zijn algemeen, maar endemisch voor (beperkt tot) Zuid-Afrika. Slechts enkele soorten komen ook noordelijker voor, tot in Centraal-Afrika.

Een opvallende eigenschap van Corycium is dat een aantal soorten pas bloeien na een bosbrand, als de omgeving zwart en kaal is. In combinatie met de donkere bloemkleur en het onopvallende, verwelkt uitzicht van de bloemen maakt dat de planten moeilijk zichtbaar en onaantrekkelijk voor grazende dieren. Deze combinatie van een aangepaste levenswijze en een visuele camouflage, die meer voorkomt bij dieren, wordt crypsis genoemd.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten van het geslacht Corycium tonen veel gelijkenis met die van het zustergeslacht Pterygodium, in zoverre ze tot enkele jaren terug allemaal tot dat geslacht werden gerekend.

Het geslacht Corycium telt momenteel 15 soorten.