Grasmotten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Crambidae)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grasmotten
Muntvlindertje (Pyrausta aurata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Pyraloidea
Familie
Crambidae
Latreille, 1810
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grasmotten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De grasmotten (Crambidae) zijn een familie van vlinders in de superfamilie Pyraloidea. De wetenschappelijke naam van de familie werd, als "Crambites", in 1810 gepubliceerd door Pierre André Latreille.[1]

De vlinders zijn zeer variabel in uiterlijk. De onderfamilie Crambinae, de eigenlijke grasmotten, nemen een smalle, dichtopeengevouwen houding aan op grasstengels waardoor ze erg onopvallend zijn. Andere onderfamilies hebben helder gekleurde patronen en rusten met wijd uitgespreide vleugels.

Systematische positie[bewerken | brontekst bewerken]

In veel classificaties zijn de Crambidae behandeld als onderafdeling van de snuitmotten (Pyralidae). Het belangrijkste verschil is de structuur in de oren die praecinctorium genoemd wordt. Deze verbindt twee membranen in de Crambidae, en ontbreekt in de Pyralidae. Het lijkt een kwestie van persoonlijke keus (en dus niet iets van een doorslaggevend verschil) of dit onderscheid een verdeling in twee verschillende families rechtvaardigt, of dat de gezamenlijke aanwezigheid van ventraal geplaatste oren hen in een familie moet plaatsen. Bij de herziening van de classificatie door Munroe & Solis, in Kristensen (1999), behielden de Crambidae hun status als zelfstandige familie. Ook bij de herziening van de orde door Van Nieukerken et al. (2011) bleven de Crambidae een van de twee families in de superfamilie Pyraloidea.

Schadelijke soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De rupsen zijn typisch stengelboorders in de grassenfamilie. Omdat deze familie veel belangrijke voedingsgewassen aantast, worden sommige grasmotten als schadelijk beschouwd. De Europese maïsboorder Ostrinia nubilalis is waarschijnlijk de bekendste - in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten geïntroduceerd, is hij daar nu in alle, behalve de meest westelijke staten verspreid. In de Benelux is de buxusmot Cydalima perspectalis uit Azië een nieuwe invasieve soort. Andere economisch schadelijke soorten zijn:

Onderfamilies[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]