Cryptotis orophila

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cryptotis orophila
IUCN-status: Onzeker[1] (2008)
Cryptotis orophila
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Eulipotyphla (Insecteneters)
Familie:Soricidae (Spitsmuizen)
Geslacht:Cryptotis
Soort
Cryptotis orophila
(Allen, 1895)
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cryptotis orophila op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cryptotis orophila is een zoogdier uit de familie van de spitsmuizen (Soricidae). De soort komt voor in Midden-Amerika.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Joel Asaph Allen in 1895.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Cryptotis orophila komt voor van noordelijk Honduras en El Salvador via Nicaragua tot in het zuiden van Costa Rica. Deze soort leeft met name op hoogtes tussen de 800 en 2.400 meter boven zeeniveau. Open gebieden zijn het voornaamste leefgebied, maar ook in regenwouden en droogbossen komt Cryptotis orophila voor.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Cryptotis orophila heeft een kopromplengte van 55 tot 78 mm, een staart van 17 tot 27 mm lang en een gewicht van 4 tot 8 gram. De vacht is op de rugzijde bruin en op de buikzijde zilvergrijs. Met de bruine vacht onderscheidt Cryptotis orophila zich van de andere spitsmuizen van zuidelijk Midden-Amerika, die alle een zwarte vacht hebben.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Deze spitsmuis is met name nachtactief. In de strooisellaag zoekt Cryptotis orophila met zijn snuit en voorpoten naar voedsel. Insecten, larven, spinnen, wormen en kleine gewervelden zoals hagedissen en kikkers worden gegeten. Daarnaast worden soms ook schimmels en zaden gegeten. Cryptotis orophila is solitair, maar soms leeft deze spitsmuis ook in kleine groepen. Nesten worden gemaakt onder boomstronken of rotsen en bevinden zich in zelf gegraven tunnels of in holen die door andere dieren zijn verlaten. De nesten zijn gevuld met droog gras en bladeren. Cryptotis orophila heeft een draagtijd van 21 tot 22 dagen, waarna één tot negen jongen worden geboren. Deze spitsmuis is met één tot twee maanden geslachtsrijp. Gemiddeld leeft Cryptotis orophila acht maanden, maar in gevangenschap kan het tot 2,5 jaar oud worden.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Cryptotis orophila werd voorheen beschouwd als ondersoort van Cryptotis parva. Volgens de huidige inzichten komt Cryptotis parva alleen voor in de Verenigde Staten en noordelijk Mexico. In Guatemala en de Mexicaanse staten Chiapas en Tabasco komt Cryptotis tropicalis voor.