Cultuurtoerisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reizen en
Toerisme
Portaal  Portaalicoon  Toerisme

Cultuurtoerisme (ook cultureel toerisme) is een type toerisme betreffende de cultuur, en dan vooral de kunst, van een land, gebied of stad. Kunst wordt daarbij heel breed opgevat. Culturele toeristen houden bijvoorbeeld van beeldende kunst, architectuur, archeologische sites, maar ook van muziek.

Het cultuurtoerisme komt het meest in steden voor, en dan vooral in steden met veel musea. Enkele steden zijn Rome, Florence, Barcelona, Parijs, Londen, Dresden en Kopenhagen. Een gebied dat hieronder valt is onder andere de kastelen van de Loire.

In Nederland is Amsterdam een veel gekozen culturele bestemming. In België gaat het om Brugge, Gent, Antwerpen (stad) en Brussel (stad).

Het aantrekken van toeristen door etnisch ondernemerschap is ook een vorm van cultuurtoerisme. Hierbij kan gedacht worden aan de viering van Chinees Nieuwjaar.

Ook op het platteland komt het voor; openluchtfestivals, de huizen van beroemde schrijvers en kunstenaars, beeldhouwwerken-routes en landschappen die door de literatuur bekend werden.

Het is algemeen geaccepteerd dat culturele toeristen wezenlijk meer besteden dan de standaardtoeristen. Ook deze vorm van toerisme wordt over het algemeen populairder in heel Europa.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cultural tourism van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.