Naar inhoud springen

Cyanotrichiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 25 mei 2015 om 17:38. (Fix parameter)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cyanotrichiet
Cyanotrichiet
Mineraal
Chemische formule Cu4Al2(SO4)(OH)12·2(H2O)
Kleur Lichtblauw, hemelsblauw of donkerblauw
Streepkleur Vaalblauw
Hardheid 2
Gemiddelde dichtheid 2,84 kg/dm3
Glans Zijde
Breuk Oneffen
Splijting Goed, [???]
Kristaloptiek
Kristalstelsel Orthorombisch
Brekingsindices 1,588 - 1,655
Dubbele breking 0,0670
Pleochroïsme Geen
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal cyanotrichiet is een gehydrateerd koper-aluminium-sulfaat met de chemische formule Cu4Al2(SO4)(OH)12·2(H2O).

Eigenschappen

Het lichtblauwe, hemelsblauwe of donkerblauwe cyanotrichiet heeft een zijdeglans, een vaalblauwe streepkleur en het mineraal kent een goede splijting volgens een onbekend kristalvlak. Het kristalstelsel is orthorombisch. Cyanotrichiet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,84, de hardheid is 2 en het mineraal is niet radioactief. De dubbelbreking van cyanotrichiet is 0,0670.

Naamgeving

De naam van het mineraal cyanotrichiet is afgeleid van de Griekse woorden kyanos ("blauw") en triches, dat "haar(tjes)" betekent. Dit vanwege het voorkomen in blauwe harige kristallen.

Voorkomen

Cyanotrichiet komt voornamelijk voor in de oxidatiezones van koperhoudende gesteenten. De typelocatie van cyanotrichiet is Moldava Noua, Banat, Roemenië. Het mineraal wordt verder gevonden in de Grandview mijn, Grand Canyon, Coconino County, Arizona, Verenigde Staten.

Zie ook

Zie de categorie Cyanotrichite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.