Cymus claviculus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cymus claviculus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Cyminae
Geslacht: Cymus
Soort
Cymus claviculus
(Fallén, 1807)
Afbeeldingen Cymus claviculus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cymus claviculus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Cymus claviculus is een wants uit de onderfamilie Cyminae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Dwergcymus' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Cyminae wordt ook weleens gezien als een zelfstandige familie Cymidae in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken]

Het is een lichte, geelbruine wants. De wants is 2,8 – 3,7 mm lang, waardoor hij de kleinste vertegenwoordiger is van zijn soort in Midden-Europa. Het onderscheid met de drie andere soorten uit dit genus is niet eenvoudig. De dwergcymus kan worden herkend aan de gestippelde (gepuncteerde) band op de voorvleugel langs de zijkant van het schildje (scutellum), met een smalle niet gestippelde strook ertussen. Bij andere soorten is de voorvleugel geheel gestippeld (gepuncteerd).[4].

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort is wijdverspreid in Europa van de noordelijk deel van het Middellandse Zeegebied tot in midden Scandinavië en verder naar het oosten in Siberië, Klein-Azië en Kaukasus. Hij komt voor in vochige, open leefgebieden.

Leefwijze[bewerken]

Deze wantsen leven voornamelijk op planten uit de russenfamilie (Juncaceae). Zoals trekrus (Juncus squarrosus), greppelrus (Juncus bufonius) of platte rus (Juncus compressus). Veel zeldzamer zijn ze op planten uit de cypergrassenfamilie (Cyperaceae), zoals zegge (Carex). De nimfen zuigen op de stengels van de planten. Winterslaap vindt plaats als imago in de droge strooisellaag, onder struikhei (Calluna vulgaris) of onder losse schors op stammen of bij hun voedselplanten.

Externe link[bewerken]