D'n Observant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D'n Observant
D'n Observant gezien vanaf hoeve Lichtenberg
D'n Observant gezien vanaf hoeve Lichtenberg
Hoogte 170,8 m
Ligging Maastricht, Limburg, Nederland
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

D'n Observant is een kunstmatige heuvel op het plateau van de Sint-Pietersberg in de Nederlandse gemeente Maastricht met als hoogste punt +170,8 m NAP. De naam is afgeleid van het franciscaanse observantenklooster (Slavante), dat zich vroeger op de Sint-Pietersberg bevond, en verwijst tevens naar de mogelijkheid om vanaf de top de omgeving te observeren.

Bij de aanvang van de exploitatie van de ENCI-groeve door de cementproducent ENCI was het noodzakelijk eerst de metersdikke onbruikbare deklagen te verwijderen om de kalklagen te bereiken die voor de cementproductie geschikt waren. De grond van deze deklagen vormt de huidige kunstmatige heuvel.

De heuvel heeft een recreatieve bestemming en is sinds 2010 eigendom van Natuurmonumenten. Eveneens in 2010 werd op de top een stervormig patroon van schanskorven aangelegd, een verwijzing naar de vijfpuntige ster in het wapen van Maastricht. Vanaf de sterpunten heeft men een panoramisch uitzicht.[1]

Onder d'n Observant ligt een grotendeels ingestorte kalksteengroeve, het zuidelijk gangenstelsel, maar door het gewicht van de opgeworpen grond hebben de steunpilaren het begeven. Ooit liep hier een ondergrondse smokkelroute van Nederland naar België.

Zie ook[bewerken]