Naar inhoud springen

Dalmatiëklokje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dalmatiëklokje
Dalmatiëklokje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Campanulaceae (Klokjesfamilie)
Geslacht:Campanula (Klokje)
Soort
Campanula portenschlagiana
Schult. (1819)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dalmatiëklokje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) is een groenblijvend, overblijvend kruid uit de klokjesfamilie (Campanulaceae).

De plant is inheems in Kroatië, waar ze in de bergen van Dalmatië voorkomt. In Nederland en Vlaanderen treft men haar als tuinontvluchter incidenteel aan.

De plant wordt ongeveer 10 cm hoog. Ze staat in de zon of halfschaduw. De plant draagt veel paarsblauwe bloemen van juni tot in augustus of september.

In de tuin wordt ze veel aangeplant in rotstuinen en als muurplant. Ook wordt ze wel ingezet als bodembedekker. Ze is een rijke bloeier die niet veeleisend is. Wel verlangt ze een lichte tot middelzware grond, met een goede afwatering.

De plant is niet vorstgevoelig.

Ecologische aspecten

[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuiving vindt plaats door kevers, vliegen, bijen, en vlinders. Ook kan bij de tweeslachtige bloemen zelfbestuiving plaatsvinden.

De vrij kleine bladeren zijn zowel rauw als gekookt eetbaar. De milde smaak past goed in salades. Hetzelfde geldt voor de rauwe bloemen.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Campanula portenschlagiana op Wikimedia Commons.