Rapunzelklokje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rapunzelklokje
Rapunzelklokje
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Campanulaceae (Klokjesfamilie)
Geslacht: Campanula (Klokje)
Soort
Campanula rapunculus
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rapunzelklokje of repelsteeltje (Campanula rapunculus) is een plant uit de klokjesfamilie (Campanulaceae). De plant groeit op kalkhoudende zandgrond, vooral langs grote rivieren. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd en staat op de rode lijst.

De 30-50 cm hoge plant heeft een kantige en licht behaarde stengel. De wortel is vlezig. De rozetbladeren zijn kort eirond en getand. De duidelijk klokjesvormige bloemen zijn 2-3 cm lang en gesteeld. De kelkslippen zijn lijn tot priemvormig. De bloemkleur is lichtpaars of een enkele maal wit. Aan de voet van de bloemsteel lijken twee schutblaadjes te groeien.

Akkerklokje

De wetenschappelijke naam van het akkerklokje (Campanula rapunculoides) geeft aan dat deze zou lijken op het rapuzelklokje. Het akkerklokje heeft echter bredere bladeren, bredere kelkslippen, en de bloemen zijn aan de stengel naar één kant gekeerd.

Toepassingen[bewerken]

Het rapunzelklokje is al in de middeleeuwen bekend als rauwkostgroente. Wortel en blad zijn te eten als salade. De smaak van de wortel lijkt op radijs, maar dan zoet en opvallend zacht. Het blad is neutraal van smaak. In de middeleeuwen werd de plant in het veld verzameld. Als groente werd ze ook medicinaal voorgeschreven.

De plant kan gezaaid worden in mei. Vermeerderen is ook mogelijk door scheuren.

Ecologie[bewerken]

Het rapunzelklokje is waardplant voor de perzikkruiduil (Melanchra persicariae).

Externe link[bewerken]