Darth Maul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Darth Maul
Personage uit Star Wars
Filmgegevens
Acteur(s) Ray Park (stunts), Peter Serafinowicz (stem) en in Star Wars: The Clone Wars Sam Witwer (stem)
Episodes I
Gegevens personage
Soort Zabrak
Thuiswereld Dathomir
Geslacht Man
Hoogte 1,75 meter
Geboortedatum 54 BBY
Organisatie(s) Sith
Positie(s) Sithleerling
Wapens Dubbelklingslichtzwaard (Rood).
Technische gegevens
Hoogte 1,75 meter
Lijst van personages

Darth Maul is een personage uit de Star Wars-saga. Hij komt voor in Star Wars: Episode I: The Phantom Menace en in de animatieserie Star Wars: The Clone Wars. Hij wordt gespeeld door de martial-artsspecialist Ray Park en de stem wordt vertolkt door Peter Serafinowicz. Maul is gekleed in een zwart, lang gewaad met een kap. Bij sommige duels trekt hij dit gewaad uit, zodat hij niet gehinderd wordt in het gevecht. Darth Sidious (Palpatine) is zijn Sith-Meester. Darth Maul is de eerste Sith Lord die na een millennium van geheimhouding zich bekend zal maken aan hun dodelijke tegenstanders: de Jedi.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Biografie[bewerken]

Jong geleerd, oud gedaan[bewerken]

Darth Maul (54–32 BBY) is een Zabrak die leefde op de planeet Dathomir. Op Dathomir leeft een kolonie van zijn soort. met z'n allen vormen ze de Nightbrothers. Darth Maul hoorde hier ook bij. De Nightbrothers worden gedomineerd door de Nightsisters (een soort heksen). Een groep heksen die ook op Dathomir leven. Asajj Ventress is ook een lid van de Nightsisters. Maar de Zabraks komen eigenlijk van de planeet Iridonia. Hij weet niets meer van zijn verleden omdat hij als klein kind werd meegenomen door Darth Sidious en opgeleid tot een Sith, vermoedelijk de eerste leerling van Darth Sidious. Van jongs af heeft hij enkel getraind in de gevechtskunsten van de Sith. Darth Maul kent hierdoor enkel haat.

Darth Maul is een uitstekende vechter, een van de weinige die lichtzwaard Vorm VII heeft weten te beheersen. Darth Mauls stijl bestaat erin om de lichtzwaard aanvallen te combineren met acrobatische bewegingen, gevechtkunsten en lijf-aan-lijf-gevechtsstijlen. Hij is ook getraind in de Teräs Käsi (een uiterst sterke gevechtstijl) en Jar'Kai (een lichtzwaard in elke hand) stijl van vechten. Darth Maul maakte zijn lichtzwaard naar het voorbeeld van Exar Kun, een dubbel lichtzwaard. Een wapen dat weinig tegenstanders verwachtten en kenden en dus uiterst moeilijk om te verdedigen. Dit maakte Darth Maul zonder twijfel tot één van de sterkste en meest veelzijdige vechters in het heelal.

Darth Maul is ook getraind in mechanica. Zijn probe-droids en zijn speeder heeft hij allemaal zelf ontworpen.

De tatoeages op Darth Mauls lichaam betekenen dat hij een sterke krijger is. Dit is een traditie op Darth Mauls thuisplaneet Dathomir.

Darth Maul heeft voor zijn meester verscheidene aanslagen gepleegd en personen vermoord, waaronder Jedi. Maar niemand heeft de link kunnen leggen tot bij Darth Maul, omdat niemand van zijn bestaan afwist. Pas na Mauls dood hebben Nute Gunray en Rune Haako tijdens hun proces zijn naam doorgegeven aan de Jedi.

Episode I: The Phantom Menace[bewerken]

Tijdens de gebeurtenissen van Star Wars: Episode I: The Phantom Menace, de blokkade van de planeet Naboo door de Trade Federation, wordt hij naar Tatooine gestuurd om koningin Padmé Amidala gevangen te nemen en haar Jedi-beschermers Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi uit te schakelen. Nadat Qui-Gon in een gevecht met Maul maar net aan de dood weet te ontsnappen, vluchten de koningin en haar beschermers naar Naboo. Omdat de Sith sinds een millennia niets van zich hebben laten zien, zijn de Jedi niet meer gewend aan tegenstanders met lichtzwaarden. Het rapport van Qui-Gon Jinn aan de Jediraad over de aanval op Tatooine wordt dan ook verbaasd ontvangen. Op de planeet Naboo komen de Jedi weer tegenover de Sith Lord te staan. Vervuld van haat gaat Darth Maul het gevecht aan met Qui-Gon Jinn en Obi Wan Kenobi. Met weinig problemen lukt het hem om beide Jedi af te weren met zijn dubbele lichtzwaard. Hierbij wordt onmiddellijk duidelijk wat een groot vechter hij is. Met wat strategische beslissingen lukt het hem om de meester Qui-Gon Jinn van zijn leerling af te scheiden en deze dodelijk te verwonden. Hierdoor wordt hij hoogmoedig, een eigenschap die veel voorkomt bij de Zabrak, en maakt hij Obi Wan Kenobi woest. Kenobi is zo kwaad dat hij even de bovenhand houdt in het gevecht, maar al snel de controle verliest en door een Kracht-duw aan een richel in een koker komt te hangen en zijn lichtzwaard in de diepte ziet verdwijnen. Door zich te kalmeren en een eenwording met De Kracht (The Force) lukt het Kenobi om uit zijn hachelijke situatie te raken, het lichtzwaard van Qui-Gon Jinn naar zich toe te roepen en te grijpen en Darth Maul in tweeën te hakken. Het lichaam van Darth Maul valt in twee stukken in de smeltput van Theed en dat is het laatste dat men van hem ziet. De twee opvolgers van Darth Maul zijn Darth Tyranus (Count Dooku) en Darth Vader (Anakin Skywalker). Zij zullen zijn Meester verder helpen om de macht te grijpen en de Jedi te verslaan.

Star Wars: The Clone Wars[bewerken]

Het is ruim tien jaar na Episode I: de Kloonoorlogen zijn begonnen. Op Dathomir zegt Mother Talzin, de leidster van de Nightsisters, tegen Savage Opress, de broer van Darth Maul, dat hij naar Maul moet gaan zoeken, omdat hij nog in leven zou zijn en in ballingschap leeft op een planeet ergens in de Outer Rim. Het is niet zeker of dit een leugen is van de heksen van Dathomir. Het zou een kloon van de Sith Lord kunnen zijn of wellicht een geest. Wel is het hoofd van Darth Maul te zien in een bol van the Nightsisters. Deze gebeurtenis is te zien in Star Wars: The Clone Wars, seizoen 3, aflevering 14.

In de finale van seizoen 4 keert Darth Maul toch terug. Maul leeft op een afgelegen planeet en is psychisch in de war. Alleen delen van zijn geheugen zijn nog in goede staat. Niet duidelijk is hoe de Darth Maul de dood heeft kunnen overleven. Savage Opress neemt zijn broer mee naar Mother Talzin op Dathomir. Zij gebruikt spreuken om Darth Mauls geheugen weer in goede staat te brengen. Zijn zelf geconstrueerde spinnenpoten worden verwijderd en hij krijgt robotpoten die een meer menselijke vorm hebben. Gedurende het ritueel is Maul niet bij kennis. Talzin laat hem uiteindelijk ontwaken, maar gaat zelf weg.

Darth Maul is 10 jaar weggeweest en heeft veel gemist. Savage Opress brengt zijn broer op de hoogte van de gebeurtenissen en vooral van de Kloonoorlogen. Opeens komt een ding heel sterk naar voren bij Maul: zijn dood door Obi-Wan Kenobi. De twee broers richten een bloedbad aan op een planeet met onschuldigen. Dit brengt Mauls rivaal naar hem toe. Darth Maul wil Kenobi niet doden, maar martelen als wraak. Dit wordt voorkomen door niemand minder dan Asajj Ventress. Samen ontsnappen Kenobi en Ventress. Savage wijst op het gevaar dat ze op zich hebben afgeroepen: de hele Jedi-orde zou achter hen aan kunnen komen. Maar Darth Maul hoopt daar alleen maar op: zijn wraak kent geen grenzen. Darth Maul wordt in de serie Star Wars Rebels op de planeet Tattooine gedood door zijn oude rivaal Obi Wan Kenobi.

Karakter[bewerken]

In Episode I is de Sithleerling Darth Maul een mysterieus karakter, die weinig prijs geeft over zich zelf. Net als Boba Fett heeft hij weinig zinnen in de film.

Tijdens de Clone wars is zijn karakter totaal veranderd naar een Maul die meer prijs geeft over zichzelf en meer naar de voorgrond komt.

Externe links[bewerken]