David Clarinval

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David Clarinval
David Clarinval
Geboren Dinant, 10 januari 1976
Land Vlag van België België
Partij MR
Federaal Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Institutionele Hervormingen
Aangetreden 1 oktober 2020
Regering De Croo
Voorganger Denis Ducarme(Middenstand, Zelfstandigen, KMO's en Landbouw)
Federaal vicepremier
Aangetreden 30 november 2019
Einde termijn 1 oktober 2020
Regering Wilmès I
Wilmès II
Voorganger Didier Reynders
Opvolger Sophie Wilmès
Federaal minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid, belast met de Nationale Loterij
Aangetreden 27 oktober 2019
Einde termijn 1 oktober 2020
Regering Wilmès I
Wilmès II
Voorganger Sophie Wilmès
Opvolger Eva De Bleeker (Begroting)
Petra De Sutter (Ambtenarenzaken)
Thomas Dermine (Wetenschapsbeleid)
Website
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

David C. Gh. A. Clarinval (Dinant, 10 januari 1976) is een Belgisch politicus voor de MR.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn lagere school in Graide-Station en zijn middelbare studies in het Institut Saint Joseph in Carlsbourg, studeerde Clarinval aan de UCL en promoveerde in 1999 tot licentiaat in de economische wetenschappen. Zijn licentiaatsverhandeling had als titel: L'identité wallonne : étude sur le concept de l'identité : approche théorique et empirique.

Hij werd parlementair medewerker voor de MR-fractie in het Waals Parlement. In 2004 werd hij medebestuurder van het familiebedrijf Clarinval Constructions.

Sinds 2001 is hij gemeenteraadslid en burgemeester in Bièvre. Hij was toen de jongste burgemeester van het land. Hij had een lijst ingediend in concurrentie met de lijst van zijn oom, burgemeester Jean Clarinval. Die haalde zes zetels en de lijst van David vier. Hij ging een coalitie aan met de lijst Espoir, die drie zetels had behaald, en verwees hiermee zijn oom naar de oppositie. De oom voerde aanvankelijk een stevige oppositie, maar na enkele maanden nam hij ontslag.

Zowel bij de lokale verkiezingen van 2006 als bij de 2012 behaalde zijn lijst een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Bij de verkiezingen van 2018 had hij geen concurrentie van andere lijsten en bemachtigde Clarinval alle zetels in de gemeenteraad.

In 2006 werd hij verkozen tot provincieraadslid voor het district Dinant-Beauraing-Gedinne. In 2007 nam hij ontslag, nadat hij was verkozen tot volksvertegenwoordiger. Hij had aan de federale verkiezingen deelgenomen als plaatsvervangend kandidaat op de MR-lijst en kwam in het parlement toen de verkozene, Sabine Laruelle, in december 2007 toetrad tot de regering-Verhofstadt III.

Bij de federale verkiezingen van 2010 stond hij op de tweede plaats van de MR-lijst in de kieskring Namen en werd herkozen in de Kamer. Bij de federale verkiezingen van 2014 was hij lijsttrekker van de MR-lijst van deze kieskring en hij kon zijn mandaat van Kamerlid opnieuw verlengen. Ook in 2019 werd hij herkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Van juli 2017 tot oktober 2019 was hij MR-fractieleider in de Kamer. In maart 2020 verliet hij de Kamer toen hij minister werd in de regering-Wilmès II.

Op 27 oktober 2019 volgde hij Sophie Wilmès op als minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid, nadat zij premier werd in de regering van lopende zaken.[1] Op 30 november 2019 werd hij eveneens vicepremier in opvolging van Didier Reynders, die de regering verliet om Europees Commissaris te worden.[2] In de regering-De Croo, die op 1 oktober 2020 de eed aflegde, werd hij minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Institutionele Hervormingen.[3]

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Didier Reynders
Vice-eersteminister
2019-2020
Opvolger:
Sophie Wilmès
Voorganger:
Sophie Wilmès
Minister van Begroting
2019-2020
Opvolger:
Eva De Bleeker
Voorganger:
Sophie Wilmès
Minister van Wetenschapsbeleid
2019-2020
Opvolger:
Thomas Dermine
Voorganger:
Sophie Wilmès
Minister van Ambtenarenzaken
2019-2020
Opvolger:
Petra De Sutter
Voorganger:
Denis Ducarme
Federaal minister van Middenstand en Landbouw
2020-heden