Thomas Dermine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thomas Dermine
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Charleroi, 1 mei 1986
Regio Vlag Waals Gewest Wallonië
Land Vlag van België België
Partij PS
Federaal staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid
Aangetreden 1 oktober 2020
Regering De Croo
Voorganger David Clarinval (Wetenschapsbeleid)
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Thomas Dermine (Charleroi, 1 mei 1986) is een Belgisch econoom, politicus en voormalig hoofd van de studiedienst van de Parti Socialiste (PS).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dermine studeerde voor handelsingenieur aan de Solvay Business School en studeerde daarnaast ook politieke wetenschappen aan de ULB. Daarna behaalde hij een master in public policy aan de Harvard Kennedy School of Government. Van 2009 tot 2016 werkte hij als consultant bij McKinsey in Londen. Vervolgens was hij van 2016 tot 2018 als entrepreneur in resident in Londen en Parijs betrokken bij de opstart van de start-up Kamet Ventures, die zich bezighoudt met technologische innovatie.

In september 2017 werd hij door PS-kopstuk en burgemeester van Charleroi Paul Magnette aangesteld om Catch, het plan voor de reconversie van Charleroi, te leiden, dat werd opgestart na de sluiting van de fabriek van Caterpillar. In 2018 werd hij laureaat van de prix Bologne-Lemaire als "Waal van het jaar 2018", uitgereikt door het Instituut Jules Destrée. Hij werd vervolgens in november 2019, na de verkiezing van Paul Magnette tot PS-voorzitter, aangesteld als hoofd van het Instituut Emile Vandervelde (IEV), de invloedrijke studiedienst van de PS, als opvolger van Gilles Doutrelepont. In deze functie speelde hij een belangrijke rol in de aanslepende regeringsvorming van 2019-2020.[1]

Nadat op 1 oktober 2020 de regering-De Croo tot stand kwam, werd Dermine benoemd tot staatssecretaris voor het Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, toegevoegd aan minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne.

Dermine was lid van de denktank Vrijdaggroep.[2]