Frédéric Daerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Frédéric Daerden (2014)

Frédéric Daerden (Montegnée, 11 januari 1970) is een Belgisch politicus namens de Parti Socialiste.

Levensloop[bewerken]

Daerden studeerde economie en financiën en is gegradueerd als master aan de Universiteit van Luik. Later werd hij er professor. Hij is de zoon van Michel Daerden en was eerst beroepshalve bedrijfsrevisor.

In 1999 werd Daerden verkozen als lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap en bleef in functie tot 2009. Daerden kwam in 2001 in de gemeenteraad van de stad Herstal en werd er schepen van financiën en burgerlijke stand. Vijf maanden voor de verkiezingen van 2006 volgde hij Jean Namotte op als burgemeester van zijn stad.[1] Deze verkiezingen werden gekenmerkt door de strijd tussen de voor- en tegenstanders van Daerden.

In 2009 werd Daerden verkozen voor het Europees Parlement, waar hij zetelt in de fractie van Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Sinds 2004 is Daerden voorzitter van Basse-Meuse Développement, een streekplatform dat de gemeenten Herstal, Wezet, Oupeye en Bitsingen groepeert.[2]

Na de dood van zijn vader in 2012 maakte Frédéric Daerden bekend een stichting te willen oprichten, die naar hem zal genoemd worden. Het geld moet studenten belonen die een thesis schrijven rond de openbare financiën.[3]

Daerden werd bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 gekozen als lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In verband met deze verkiezing beëindigde hij op 19 juni 2014 zijn lidmaatschap van het Europees Parlement.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Jean Namotte
Burgemeester van Herstal
2006 - heden
Opvolger:
-