De lift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Lift)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lift
Tagline Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!
Alternatieve titel(s) The Lift
Regie Dick Maas
Producent Matthijs van Heijningen
Scenario Dick Maas
Hoofdrollen Huub Stapel
Willeke van Ammelrooy
Josine van Dalsum
Muziek Dick Maas
Montage Hans van Dongen
Cinematografie Marc Felperlaan
Distributie First Floor Features
Première Vlag van Nederland 11 mei 1983
Vlag van Verenigde Staten 4 juli 1985
Genre Horror, Thriller
Speelduur 95 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget €350.000,-
Opnamelocaties Amsterdam, Bussum, Den Haag, Almere, Hilversum, Utrecht, Zaandam, Amstelveen, Cinetone Studio's (Duivendrecht)
Gewonnen prijzen 2 (o.m. Gouden Kalf)
Overige nominaties 0
Remake Down
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De lift is een Nederlandse horrorfilm uit 1983, geschreven en geregisseerd door Dick Maas.[1] Ook de filmmuziek is van Maas; hij componeerde die op Roland Juno-6- en Roland Jupiter-8-synthesizers. Dit was de eerste Nederlandse speelfilm die werd aangekocht voor een wereldwijde release.[bron?] De betrokken distributeur was Warner Brothers.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Na een etentje in een restaurant, gevestigd op de 15e verdieping van een groot gebouw, gaan enkele bezoekers met de lift naar beneden. Ze stappen lichtelijk beschonken de lift in, en op het moment dat ze op weg naar de begane grond zijn slaat de bliksem in, en de lift valt stil. Er ontstaat niet meteen paniek, maar het blijkt dat de luchtventilatie is uitgeschakeld. Als de lift weer in werking treedt, moeten de mensen met ernstige verstikkingsverschijnselen in het ziekenhuis worden opgenomen.

De hulp van liftmonteur Felix Adelaar wordt ingeroepen, maar hij weet niet wat er aan de hand is. De lift maakt ondertussen meer slachtoffers. Een blinde man valt in de liftschacht zijn dood tegemoet, en een nachtwaker wordt door de lift op brute wijze onthoofd. Tijdens Adelaars werk aan de lift verschijnt journaliste Mieke de Beer, die op de geruchtmakende zaak is afgekomen. Adelaar roept haar hulp in bij zijn onderzoek naar het vreemde gedrag van de lift, en de twee bezoeken daartoe Rising Sun, de firma die de microprocessor van de lift heeft geleverd. Als hij de volgende dag weer op de liftfabriek verschijnt, vertelt een collega hem dat hij Adelaars werk heeft moeten overnemen, en dat een schoonmaker door de lift is gedood. Wanneer Adelaar zijn chef Jongbloed hierover om opheldering vraagt, krijgt hij van de boze Jongbloed te horen dat hij, wegens het op eigen houtje op onderzoek gaan, per direct voor vier weken op ziekteverlof gestuurd wordt. Hierdoor vermoedt hij dat er kwade opzet in het spel is.

Kroon, hoofd van de R&D-afdeling van Rising Sun, heeft Jongbloed overgehaald tot het gezamenlijk uitvoeren van een proef met experimentele biomoleculaire chips, die de lift moesten gaan aansturen. Hiertoe hebben de twee in het diepste geheim een besturingseenheid, voorzien van deze biochips, in de liftschacht geïnstalleerd. De biochips blijken echter zeer instabiel te zijn, en hierdoor vertoont de lift zijn moorddadige gedrag. Jongbloed, in het nauw omdat hij vreest dat hun beider complot vroeg of laat door een van zijn monteurs ontdekt zal worden, laat Kroon in paniek weten dat hij niets meer met diens experimenten te maken wil hebben.

Adelaar breekt 's nachts in in het kantoorgebouw om zelf het geheim van de lift te ontraadselen. Diep verborgen in de liftschacht ontdekt hij de besturingseenheid met de biochips. Woedend hakt hij met een schroevendraaier in op de besturingseenheid. Hierdoor slaat de lift volkomen op hol en verwondt Adelaar. Als hij probeert uit de liftschacht weg te komen ontsnapt hij (dankzij Mieke de Beer) ternauwernood aan de dood. Uiteindelijk komt Kroon binnenwandelen, trekt een pistool, en lost meerdere schoten op de biochips. De laatste stuiptrekking van de lift is hem te grijpen met een liftkabel, en hem op te hangen in de liftschacht. Hiermee eindigt de film.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen
verder op volgorde van achternaam van de acteur

Productie[bewerken]

De film is gemaakt in 32 draaidagen met een budget van 750.000 gulden. Producent Matthijs van Heijningen hield vooral de hand op de knip. Alles moest goedkoop. Om zo veel mogelijk geld te verdienen tijdens het maken van de film werden bepaalde merken expliciet in beeld gebracht, zoals Sony, Skandia en Drum.

Maas werd tijdens de draaidagen door Van Heijningen ontslagen wegens een oplopend conflict. Van Heijningen kwam op zijn beslissing terug nadat hij inzag dat hij de film niet zonder Maas kon afmaken.

Voor de opnames van De lift was de medewerking van een liftfabrikant onontbeerlijk. Schindler Liften zag de humor van deze film wel in en verleende medewerking door tijdens de draaidagen continu twee liftmonteurs ter beschikking te stellen om de capriolen die met de liften moesten worden uitgehaald te realiseren. De opnames met de liften zijn geschoten in gebouw Kronenstede aan de Laan van Kronenburg in de kantoorwijk Kronenburg te Amstelveen, waar thans een kantoor van Logica is gevestigd. Alle scènes die zich afspelen in de hal voor de liftdeuren zijn op 1 verdieping gedraaid, steeds met aanpassing van wanden en dergelijke. Veel van de scènes, zoals de onthoofding en het gevecht met de lift, zijn achterstevoren opgenomen of met verschillende snelheden om de veiligheid van de acteurs te kunnen waarborgen.

De firma waarvoor Felix Adelaar werkte zou in eerste instantie Delta Liften heten, maar om naamsverwarring met een bestaande firma met deze naam te vermijden, werd deze kort voor het draaien van de film veranderd naar Deta Liften.

Trivia[bewerken]

  • In de film komen vier personages voor met de naam Kees: de dagportier (Cor Witschge), de huismeester (Paul Gieske), de zwager (Guus Hoes) en de nachtportier (Kees Prins).
  • In hetzelfde jaar waarin hij De lift maakte, verwerkte Maas een scène uit De lift in de door hemzelf geregisseerde videoclip When the Lady Smiles van Golden Earring. Hierin zien we een secretaresse die wegvlucht in een lift, achternagezeten door Barry Hay. In de lift ernaast zien we op hetzelfde moment Huub Stapel als monteur uit de lift stappen en verbaasd opzij kijken.
  • In 2017 is de film volledig gerestaureerd onder supervisie van regisseur Dick Maas en editor Hans van Dongen en uitgebracht op blu-ray in Amerika door Blue Underground met een nieuw interview met acteur Huub Stapel

Externe link[bewerken]