De Rijdende Rechter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Rijdende Rechter
Genre Consumentenprogramma
Bedenker Erik Latour
Presentatie Frank Visser
Jetske van den Elsen (2007-heden)
Mieke van der Weij (1997-2007)
Patrick van Mil (1995-1996)
Regie Paul van Koelen
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent IDTV
Uitzendingen
Start 1995
Netwerk NCRV
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Rijdende Rechter is een televisieprogramma van de NCRV, ontwikkeld door Erik Latour.

In het televisieprogramma, dat sinds 1995 wordt uitgezonden, kunnen mensen en organisaties geschillen voorleggen aan een rechter die een bindende uitspraak doet.

Het format wordt al vanaf 1981 in de Verenigde Staten gebruikt in de tv-show The People's Court, gepresenteerd door Joseph Wapner.

Het programma[bewerken]

Bij De Rijdende Rechter wordt niet officieel recht gesproken. Beide partijen tekenen een contract waarin zij aangeven akkoord te gaan met het bindend advies van een bindend adviseur. In dit geval is dat mr. Frank Visser, die in het dagelijks leven als kantonrechter verbonden is aan het kantongerecht in Zaandam.

Veel van de voorgelegde geschillen zijn hoog opgelopen burenruzies die vaak betrekking hebben op geluidsoverlast, bomen die te dicht op de erfgrens staan, bomen die overlast veroorzaken door vallende bladeren en vruchten, schuttingen, schuurtjes en garages die niet precies op de erfgrens staan en blokkade/misbruik van het recht van overpad. Ook consumentenrecht komt vaak aan de orde.

Het verloop[bewerken]

Het programma verloopt steeds volgens hetzelfde schema. Frank Visser brengt een bezoek aan de betreffende locatie om de zaak ter plekke te bekijken. Vaak heeft hij al een deskundige (bijvoorbeeld een medewerker van het kadaster) uitgenodigd die metingen uitvoert en de situatie beoordeelt.

Daarna volgt een hoorzitting in een nabijgelegen wijkcentrum of buurthuis. De partijen hebben familieleden of buurtgenoten meegebracht die hun eigen mening over de zaak geven. De gemoederen kunnen soms hoog oplopen. De hoorzitting wordt door de rechter vrij abrupt beëindigd (of de montage moet die indruk wekken), waarbij hij belooft binnenkort uitspraak te doen.

Ten slotte wordt er in de televisiestudio in Zaandam uitspraak gedaan. De rechter sluit af met de vaste formule "Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen". Hij is verder niet voor commentaar bereikbaar.

Aanvankelijk werden de delen van het programma gescheiden door interviews tussen de presentatrice en de partijen. Later werd het onderdeel De Tribune toegevoegd, waar een vaste groep uit het publiek zich ook uitspreekt over de kwestie.[1] Ook kan het publiek stemmen over de vraag wie men steunt: de eiser of de gedaagde.

Vóór de uitspraak doet de presentatrice een oproep aan de kijkers om een conflict aan De Rijdende Rechter voor te leggen. Ze doet dat op dat moment, omdat veel kijkers het toestel direct na de uitspraak uitschakelen.

Presentatie[bewerken]

De Rijdende Rechter werd tot en met 1996 gepresenteerd door Patrick van Mil. Daarna werd het tot en met 2007 gepresenteerd door Mieke van der Weij en geproduceerd door IDTV[2]. Vanaf juli 2007 is Jetske van den Elsen de presentatrice.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties