De Rodenburgs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Rodenburgs
Genre Drama
Speelduur per afl. 50 minuten
Hoofdrollen zie Rolverdeling
Regie Christophe Ameye
Kurt Vervaeren
Lien Willaert
Scenario zie Afleveringen
Montage Joris Brouwers
Muziek Buscemi
Land van oorsprong België
Taal Nederlands
Locatie Kortrijk
Productie
Producent Skyline Entertainment
Uitzendingen
Start 7 oktober 2009
Einde 6 april 2011
Afleveringen 42 (einde)
Zender Vlag van België VTM
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Rodenburgs is een televisieserie die zich afspeelt in de Belgische stad Kortrijk. De titel van de serie verwijst naar de villawijk Rodenburg in Kortrijk. Het eerste seizoen bestaat uit 24 afleveringen, die oorspronkelijk werden uitgezonden tussen 7 oktober 2009 en 17 maart 2010 op de Vlaamse tv-zender VTM.

Het tweede seizoen bestond uit 18 afleveringen, waarvan de eerste 8 werden uitgezonden tussen 2 september 2010 en 21 oktober 2010. De overige afleveringen werden uitgezonden tussen 2 februari 2011 en 6 april 2011 en vormen tevens het einde van de serie.

De serie wordt nog regelmatig herhaald. In 2019 op Vitaya en in 2020 het tweede seizoen op CAZ2.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Camilia Blereau (Margriet Van de Pas), Eddy Vereycken (Serge Vriendts), Twiggy Bossuyt (Dokter Vermeersch), Tatyana Beloy (Verpleegster), Patricia Goemaere (Marlies 'Lise' Mariën), Wim Decorte (Freek), Ben Van Ostade (Vandersande), Kevin Bellemans (Filip), Theo Van Baarle (Dokter), Karolien De Beck (Kristine), George Arrendell (Carlos), Christel Domen (Cécile), Wim Van de Velde (Agent), Herman Boets (Psychiater De Vusscher), Peter Bulckaen (Eric Stoops), Arne Baeck (Lars), Heidi De Grauwe (Journaliste), Michel Bauwens (Inspecteur Cassiers), Rik Verheye (Daan), Nicky Langley (Bankdirectrice), Ivan Pecnik (Psycholoog Verbiest), Dries Vanhegen (Producer), Frank Dierens (Producer Dehaen), Jonas Leemans (Kevin), Thomas Ryckewaert (Goran), Delphine Delmotte (Receptioniste), Ruth Becquart (Dokter), Michael Vergauwen (Bjorn), Jochen Balbaert (Dokter), Peter Michel (Joost), Wim Vermeylen (Roger), Geert Vermeulen (Johan), Gudi Raymaekers (Verpleegster) en Griet Boels (Verpleegster).

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Camilia Blereau (Margriet Van de Pas), Karel Vingerhoets (Camilia's vader), Saskia Debaere (klant), Marc Coessens (notaris De Cleene), Sofie Mora (Nina), Arnold Willems (Advocaat), David Crocaerts (hotelbediende), Kristine Van Pellicom (privédetective), Rudy Morren (politieman), Sven De Ridder (Patrick Callens), Marc Van Eeghem (meester Hauspie), Dirk Belloy (opkoper), Leslie De Gruyter (dokter), Marc Verbruggen (politieman), Erik Goossens (echtgenoot slachtoffer), Karel Deruwe (Procureur Dewimp), Walter Quartier (rechter). Kader Gurbuz (lid schepencollege enkel stem)

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

De Rodenburgs is een familie-epos, een kroniek van twee verschillende families die worden samengebracht door huwelijksbanden en zakelijke belangen. De Rodenburgs zijn veel rijker dan de zee diep is en hebben hun miljoenen te danken aan Rodenburg Investment Company (RIC), gesticht door pater familias Karel Rodenburg (Mike Verdrengh). In deze steenrijke industriële familie is de volgende generatie stilaan aan zet. Patriarch Karel Rodenburg kiest echter niet voor de gedoodverfde opvolger, zijn oudste zoon Fred (Mathias Sercu), maar voor een buitenstaander. Uiteraard tot groot ongenoegen van zijn familie. Nieuwe CEO Stijn De Ridder (Wim Danckaert) en zijn gezin krijgen het erg moeilijk om zich te integreren in het milieu van de Rodenburgs. Er begint een verbeten strijd tussen twee kampen. De conflicten draaien niet alleen om geld en macht, maar vooral om de drang naar respect en liefde en ook om jaloezie en haat.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Terwijl de hele familie Rodenburg aanwezig is op de begrafenis van Simon (Hein Blondeel), neemt Stijn (Wim Danckaert) afscheid van Camilia (Tania Kloek). Zij kon de afwijzing door Stijn niet verkroppen en pleegde zelfmoord. Hanne (Hilde Heijnen) is nog steeds razend op haar man en start een vechtscheiding.

Zowel Freya (Daphne Wellens) als Marie-Claire (Marie Vinck) zitten in zak en as sinds de dood van Simon. Terwijl Marie-Claire troost zoekt bij haar vermeende neef Daniël (Maarten Ketels), stort Freya zich in de drank en het nachtleven. Daniël begint zich intussen steeds meer thuis te voelen binnen de familie Rodenburg. Isabelle (Bieke Ilegems) is niet te spreken over het plan van Karel (Mike Verdrengh) om hem de helft van het familiebedrijf te schenken.

Fred (Mathias Sercu) is in zijn nopjes sinds hij de leiding over RIC heeft overgenomen. Zijn glorieperiode is echter van korte duur. Zijn vader blijft zich immers te pas en te onpas moeien met de gang van zaken binnen het bedrijf. Het plots opduiken van Freds dood gewaande echtgenote Claudia (Joke Devynck) zorgt bovendien voor een ware schokgolf binnen zijn gezin. Het komt tot een breuk met zowel Marie-Claire als Maaike (Lien De Graeve). Deze laatste kiest weer volop voor het modellenleven.

Het vergaat Olivier Rodenburg (Pieter Embrechts) ondanks zijn verkiezingsoverwinning helemaal niet zo goed. Hij krijgt uit diverse hoeken te maken met tegenwerking, wat ervoor zorgt dat hij zijn ministerpostje definitief kan opbergen. Hij slaagt er ook niet in de gemaakte brokken met Hanne te lijmen. Na een avondje stappen met Freya, veroorzaakt een dronken Olivier een dodelijk verkeersongeval. Terwijl Freya als doodrijder wordt gezien, vlucht Olivier naar het buitenland.

Karel heeft slecht nieuws gekregen: hij heeft niet lang meer te leven. Hij wil koste wat het kost zijn kleindochter terugvinden en zorgt ervoor dat Freya wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Intussen wordt Bénédicte gechanteerd door Claudia. Ze dreigt de controle over zichzelf te verliezen en heeft geen oog voor wat er gaande is met haar echtgenoot.

Stijn richt zijn eigen bedrijf KIC op. Wanneer Hanne erachter komt dat hij dit gefinancierd heeft met een erfenis van Camilia is ze woedend en zet ze hem terug aan de deur. Ze is vastbesloten hem het leven zuur te maken en wordt hierin gesteund door Camilia's vader. Stijn laat het niet aan zijn hart komen en begint zelfs een relatie met Isabelle.

Claudia chanteert Bénédicte met het zwijggeld dat ze indertijd aan Claudia betaald heeft om te verdwijnen. Marie-France grijpt in.

Karel krijgt te horen dat een tweede hersenbloeding reëel is. Hij heeft niet lang meer te leven maar durft het niet te vertellen aan zijn familie. Hij haalt Freya en Naomi uit de gevangenis en vraagt hen om Marie-Claire te vinden. Hij wil koste wat kost zijn verhaal vertellen.

Claudia zoekt terug toenadering naar Fred. Die geeft toe, tot Maaike terug voor de deur staat.

Freya en Naomi zoeken intensief naar Marie-Claire maar hebben aanvankelijk weinig resultaat. Tot ze haar gegevens bemachtigen. Marie-Claire zit in New York. Ze willen deze aan Karel geven in ruil dat Olivier zich aangeeft bij de politie. Karel stemt in en bezoekt Marie-Claire in New York. Marie-Claire vertelt waarom ze gevlucht is en Karel neemt haar terug mee naar Kortrijk.

De rechtszaak van Freya start: ze wordt tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Naomi doet er alles aan om Freya vrij te krijgen maar tevergeefs. Karel haalt Olivier terug uit het buitenland en vraagt hem zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Zowel in New York als in Kortrijk wordt het grote geheim van Bénédicte onthuld: Marie-Claire is de dochter van Olivier en niet die van Fred. De eerste is geschokt door dit nieuws en de laatste is in alle staten. Geraakt de familie tijdig bijeen voor Claudia de laatste fase van haar wraak voltooit?

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste seizoen werd opgenomen van eind april tot half december 2009.

Nr Eerste uitzending Regie Scenario Kijkcijfers
1 7 oktober 2009 Kurt Vervaeren Ward Hulselmans 886.967
2 14 oktober 2009 Kurt Vervaeren Ward Hulselmans 659.000
3 21 oktober 2009 Kurt Vervaeren Paul Piedfort 640.160
4 28 oktober 2009 Kurt Vervaeren Paul Piedfort 614.669
5 4 november 2009 Christophe Ameye Patrick Kreydt 661.284
6 11 november 2009 Christophe Ameye Hilde Pallen 797.606
7 18 november 2009 Christophe Ameye Christophe Ameye 678.724
8 25 november 2009 Christophe Ameye Leen Van Severen & Paul Piedfort 687.998
9 2 december 2009 Lien Willaert Hilde Pallen 559.537
10 9 december 2009 Lien Willaert Patrick Kreydt 585.784
11 16 december 2009 Lien Willaert Patrick Kreydt 692.886
12 23 december 2009 Lien Willaert Leen Van Severen & Eric Wirix 659.461
13 30 december 2009 Christophe Ameye Christophe Ameye & Eric Wirix 758.470
14 6 januari 2010 Christophe Ameye Patrick Kreydt & Eric Wirix 689.184
15 20 januari 2010 Christophe Ameye Patrick Kreydt & Eric Wirix 565.023
16 27 januari 2010 Christophe Ameye Patrick Kreydt & Eric Wirix 704.000
17 3 februari 2010 Christophe Ameye Hilde Pallen & Eric Wirix 656.524
18 10 februari 2010 Christophe Ameye Patrick Kreydt & Jimmy Simons 748.138
19 17 februari 2010 Kurt Vervaeren Patrick Kreydt & Eric Wirix 580.215
20 24 februari 2010 Kurt Vervaeren Patrick Kreydt & Luc Gadisseur 625.232
21 3 maart 2010 Kurt Vervaeren Paul Piedfort & Erix Wirix 656.524
22 10 maart 2010 Kurt Vervaeren Patrick Kreydt & Willem Wallyn 571.758
23+24 17 maart 2010 Kurt Vervaeren Luc Gadisseur & Willem Wallyn 659.020

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

De opnames van reeks 2 lopen van eind april tot begin december 2010. Er liepen in augustus een week opnames in New York met Mike Verdrengh en Marie Vinck.

Nr Eerste uitzending Regie Scenario Kijkcijfers
25 (1) 2 september 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Lukas Bossuyt 500.372
26 (2) 9 september 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Dirk Nielandt 537.845
27 (3) 16 september 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gaea Schoeters 509.407
28 (4) 23 september 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 578.308
29 (5) 30 september 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 513.519
30 (6) 7 oktober 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 587.400
31 (7) 14 oktober 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 533.680
32 (8) 21 oktober 2010 Christophe Ameye Willem Wallyn & Lukas Bossuyt 566.423
33 (9) 2 februari 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Lukas Bossuyt 550.000
34 (10) 9 februari 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gaea Schoeters
35 (11) 16 februari 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey
36 (12) 23 februari 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Dirk Nielandt 527.000
37 (13) 2 maart 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 513.406
38 (14) 9 maart 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gerrie Van Rompaey 570.431
39 (15) 16 maart 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn & Gaea Schoeters
40 (16) 23 maart 2011 Christophe Ameye Willem Wallyn
41 (17) 30 maart 2011 Christophe Ameye
42 (18) 6 april 2011 Christophe Ameye 468.038

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De reeks is gebaseerd op 2900 Happiness, een Deense televisieserie.
  • Twee dagen voor de serie werd uitgezonden op televisie vond een avant-première plaats in de Kinepolisvestiging te Kortrijk, waar het stadsbestuur 2 filmzalen had afgehuurd om zowel genodigden als geïnteresseerde Kortrijkzanen een eerste blik op de serie te gunnen.[1]
  • Daphne Wellens en Hein Blondeel speelden eerder al eens samen in de jeugdserie Spring.
  • Marie Vinck draagt voor haar rol een pruik.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]