De Stille Kracht (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Stille Kracht is een Nederlandse televisieserie uit 1974, naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. De hoofdrollen worden vertolkt door Pleuni Touw, Bob de Lange, Hans Dagelet en Willem Nijholt.

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw en draait om de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval: Java en Nederland. De Nederlandse kolonialen worden zich ervan bewust dat ze weliswaar in naam overheersers van Java zijn, maar dat het eiland tevens zijn eigen natuurlijke orde handhaaft. Die orde wordt in stand gehouden door "de stille kracht" (de Goena Goena) — een term die zowel op de voor westerlingen ondoorgrondelijke aspecten van de oosterse cultuur slaat als op een vorm van tovenarij.

Bekend is bijvoorbeeld de scène waarin de naakte Leonie (gespeeld door Pleuni Touw) door onzichtbare daders met Sirihsap bespuugd wordt, nadat ze zich schuldig gemaakt heeft aan overspel.

Voor de soundtrack van de televisieserie werd gebruikgemaakt van het 'Deuxième mouvement' uit de 'Sinfonia' van Luciano Berio, in de uitvoering van het New York Philharmonic onder leiding van Berio zelf. Aan deze uitvoering werkten ook The Swingle Singers mee. De walsen waar in de serie op gedanst wordt zijn gecomponeerd door Tonny Eyk.

De regisseur was Walter van der Kamp.

Externe links[bewerken]