De Stille Kracht (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stille Kracht is een Nederlandse televisieserie uit 1974, naar het gelijknamige boek van Louis Couperus. De hoofdrollen worden vertolkt door Pleuni Touw, Bob de Lange, Hans Dagelet en Willem Nijholt.

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw en draait om de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval: Java en Nederland. De Nederlandse kolonialen worden zich ervan bewust dat ze weliswaar in naam overheersers van Java zijn, maar dat het eiland tevens zijn eigen natuurlijke orde handhaaft. Die orde wordt in stand gehouden door "de stille kracht" (de goenagoena) — een term die zowel naar de voor westerlingen ondoorgrondelijke aspecten van de oosterse cultuur verwijst als naar een vorm van tovenarij.

Bekend is bijvoorbeeld de scène waarin de naakte Leonie (gespeeld door Pleuni Touw) door onzichtbare daders met sirihsap bespuugd wordt, nadat ze zich schuldig gemaakt heeft aan overspel.

Voor de soundtrack van de televisieserie werd gebruikgemaakt van het 'Deuxième mouvement' uit de Sinfonia van Luciano Berio, in de uitvoering van de New York Philharmonic onder leiding van Berio zelf. Aan deze uitvoering werkten ook The Swingle Singers mee. De walsen waarop in de serie gedanst wordt, werden gecomponeerd door Tonny Eyk.

De regisseur was Walter van der Kamp.

Externe links[bewerken]