De Venoge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Venoge

De Venoge is een in 1837 opgericht champagnehuis dat in Épernay is gevestigd. Het bedrijf is eigendom van de Groupe Boizel, Chanoine, Champagne. De cuvée de prestige van het huis is de Grand Vin des Princes.

De wijnen[bewerken]

  • De Cordon Bleu Extra Brut is de Brut Sans Année van het huis, het is hun meestverkochte wijn en daarmee het visitekaartje. De wijn, die maar heel weinig suiker kreeg toegevoegd in de liqueur d'expédition, werd geassembleerd uit 50% pinot noir, 25% pinot meunier en 25% chardonnay. Om een constante kwaliteit te kunnen leveren werd 30% van de hiervoor gebruikte wijn onttrokken aan de reserves die in de kelders van het huis rusten.
  • De Rosé Champagne werd met een toevoeging van rode wijn uit pinot noir-druiven op kleur gebracht. Verder is het een aasemblage van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. De fijne bubbeltjes koolzuur maken dit tot een "Crémant Rosé".
  • Le Vin du Paradis is een sec champagne wat betekent dat aan de wijn volgens de Franse wet tussen de 17 en 35 gram suiker werd toegevoegd. La Venoge koos voor 20 gram per liter. De assemblage uit 60% pinot noir uit de grand cru-gemeenten van de Montagne de Reims werd aangevuld met gerlijke delen pinot meunier en chardonney.
  • De Louis XV extra Brut Rosé is geassembleerd uit pinot noir en chardonnay. De wijn werd zes jaar te rijpen gelegd in de kelders.
  • De Cordon Bleu Demi-Sec is de zoetste champagne van De Venoge. De Demi-Sec bevat 45 gram rietsuiker per liter.
  • De Blanc de Noirs is een witte wijn uit blauwe (de Fransen zeggen "zwarte") druiven. Deze blanc de noirs werd geassembleerd uit 80% pinot noir en 20% pinot meunier.
  • La Cuvée Vingt Ans is een extra brut champagne geassembleerd uit wijnen die 20 jaar lang in de kelders van het huis hebben gerijpt.
  • De Louis XV, een millésime 1995, is een wijn die op een bijzondere wijze werd gemaakt. De jonge wijn kreeg al een liqueur de tirage toen deze op eiken vaten werd gelagerd. Een groot deel van de daardoor ontstane koolzuur kon uit het vat ontsnappen. De naam herinnert aan de geboortedatum van de moderne champagnes. Lodewijk XV van Frankrijk stond op 25 mei 1728 toe dat de "champagne gris" in flessen in plaats van vaten vanuit de Champagne naar Normandië werd getransporteerd.
  • De Champagne Venoge Grand Vin des Princes is de cuvée de prestige van het huis en wordt alleen in de beste jaren als millésimé gemaakt.

Rode wijn[bewerken]

Externe link[bewerken]