De Zwarte Panter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1812:da0:1c00:4c9:8cdc:e388:f635 (overleg) op 16 feb 2020 om 13:20. (2020)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Zwarte Panter
Toegangsdeur van het Sint-Julianusgasthuis, met toegevoegde zwarte panter
Oprichter(s) Adriaan Raemdonck
Specialisatie Hedendaagse kunst
Jaren actief 1968-heden
Land Vlag van België België
Locatie Antwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Zwarte Panter is een Belgische galerie voor figuratieve hedendaagse schilderkunst, grafiek en beeldhouwkunst uit Antwerpen. De galerie is in 1968 opgericht door Adriaan Raemdonck. Het is anno 2020 de oudste, nog actieve galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen en de op een na oudste galerie van België.[1]

Geschiedenis

Galerie De Zwarte Panter is in 1968 gestart door Adriaan Raemdonck in de Wisselstraat in Antwerpen. Op 5 december 1968 werd de galerie geopend met een openingstentoonstelling van Belgische tekenares Lily van Oost,[2] en was er een muzikale inleiding door Wannes Van de Velde. In oktober 1970 verhuist de galerie naar de huidige locatie in het Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat.

Het hoofddoel van de galerie was niet commercieel, maar eerder artistiek en sociaal.[bron?] Het overleefde als een van de weinige galeries voor hedendaagse kunst de crisis van de jaren 1970. Tijdens deze jaren '70 met de doorbraak van de conceptuele kunst werd Raemdoncks’ tegendraadse selectie van kunstenaars afgedaan als ‘antiquarisch.’ De galerie kenmerkte zich door een eigenzinnige keuze van kunstenaars, een voorkeur voor doorgaans figuratieve schilderkunst en sculptuur, en een verscheidenheid aan activiteiten.[3] In de schoot van de galerie werd in 1983 de vzw “Vrienden van de Zwarte Panter” opgericht ter ondersteuning van culturele nevenactiviteiten.

Tentoonstellingen en activiteiten

Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats en tientallen boekvoorstellingen, film- en concertavonden. Kunstenaars die in de galerie hebben geëxposeerd zijn onder andere Nick Andrews, Fred Bervoets[4], Hugo Claus, Jan Cox, Jan Decleir, Walter Goossens, Dr. Hugo Heyrman, Kamagurka, Wilfried Pas, Pjeroo Roobjee, Albert Szukalski, Marcel van Maele, Jan Vanriet, Ysbrant van Wijngaarden en Frank Maieu.

De tentoonstellingen kenden regelmatig een interdisciplinair karakter. Naast de tentoonstellingen werden ook concerten gehouden door o.a. Jos Van Immerseel, Karel Goeyvaerts, undergroundfilms geprojecteerd, en dichtbundels en publicaties voorgesteld. De Arkprijs van het Vrije Woord wordt sinds 1990 elk jaar uitgereikt in de De Zwarte Panter

Bibliofiele edities

De Zwarte Panter gaf ook grafisch werk uit. In 1970 startte Adriaan Raemdonck - met Herbert Binneweg, Roger Vandaele (Panter Pers) en Roger Van Akelijen (Panter Print) – een ets- en zeefdrukatelier, dat vanaf 1975 onder leiding stond van Roger Vandaele (later "Roger Vandaele Editie"). Het resultaat was een reeks van meer dan 200 zeefdrukaffiches en bijna 120 bibliofiele edities.

Enkele uitgaven:

Literatuur (selectie)

  • Raemdonck, Adriaan, en Marie-Thérèse Van Rillaer. Driemaal panter in druk, Antwerpen 1986. Amsterdam, Vlaams cultureel centrum de Brakke Grond; Antwerpen, Archief en museum voor het Vlaamse cultuurleven en Antwerpen, vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1986.
  • Adriaan Raemdonck en Patricia Peeters: Een kwarteeuw galerij: de Zwarte Panter. Forbo-Krommenie N.V., Artoleum en vzw Vrienden van De Zwarte Panter, 1994.
  • Raemdonck, Adriaan. (BUP, beroepsvereniging van galeries in moderne en hedendaagse kunst) Rol en betekenis van galeries en kunsthandel. Verleden, heden en toekomst. Gent, Lineart, 2007.
  • Pas, Johan. Een andere avant-garde: documenten uit het archief van Galerie De Zwarte Panter (1968-2008). Tielt, Lannoo, 2008.
  • Ed. Van Duyse, Dirk. Schilders & schrijvers : vijftig jaar galerie De Zwarte Panter in druk, 1968-2018. Antwerpen, Vrienden van De Zwarte Panter, 2018.

Externe link