De natte Navajo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De natte Navajo
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 144
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Eduard De Rop (inkting)
Eugeen Goossens (inkting)
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De natte Navajo is het honderdvierenveertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in TV Ekspres van 27 september 1982 tot en met 10 oktober 1983. De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in november 1983, met nummer 196.

De Navajo-indianen en hun gebruiken staan centraal in dit verhaal.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik gaat langs bij tante Sidonia en Wiske wil een documentaire over Indianen zien op tv. Sachem Met-Droge-Lever-Die-Altijd-Dorst-Heeft heeft de heilige totem geschonden en de Grote Manitoe heeft hem gestraft. Hij is dood en zijn geest zal geen rust vinden voordat hij vergeving heeft gevraagd. De tovenaar doet een dans en de geest maakt zich los van de overledene en wordt in een kist in zee gegooid. De kist wordt aan boord van een jacht gebracht en komt zo aan bij het strand, waar hij door Lambik en Jerom wordt gevonden. Ze brengen de kist naar tante Sidonia en blijven eten. ’s Nachts blijkt de geest veel eten gestolen te hebben en het huis is een bende. Tante Sidonia wordt in haar slaapkamer door de Indiaan aangevallen en de kist wordt naar professor Barabas gebracht, de kist wordt onderzocht en blijkt leeg te zijn. De Indiaan wordt dan toch ontdekt en hij blijkt altijd dorst te hebben. Onder de totem ligt veel goud en de geest vertelt dat hij gestraft is omdat hij de totem heeft beschadigt in een dronken bui. Wiske ontdekt dat ze worden afgeluisterd en de Indiaan wordt ontvoerd. Jerom volgt de auto, maar raakt hem kwijt. De vrienden volgen de wagen naar het vliegveld en horen dat er een KLM toestel gestolen is. De vrienden nemen een vliegtuig en met de kracht van Jerom zijn ze al snel bij de KLM vlucht aangekomen. Jerom springt op het vliegtuig en kan de Indiaan redden. De geest vraagt vergeving aan de vier windstreken en hoort de straf van de Grote Manitou. Ham en Bras vermommen zich als Schotten en voeren Lambik en de Indiaan dronken, maar Jerom kan de mannen verjagen. De vrienden komen bij Doune Castle en horen dat het er spookt. Lambik en de Indiaan gaan toch naar binnen en de granieten waterspuwer komt tot leven en spuit de mannen weg. Jerom kan het dier verslaan en het spook van de burcht vertelt dat hij hen zal vrijlaten als er iemand is die meer drinkt dan hij. De geest en het spook drinken een vat leeg en de Indiaan wint, de boeven komen opnieuw maar Jerom kan ze al snel verslaan. De vrienden gaan naar het vliegtuig en zien de boodschap van de Grote Manitou, ze moeten naar Groenland gaan.

Op Groenland is een vulkaan in werking en de Indiaan moet deze doven, de vrienden zien Eskimo's vluchten voor de vulkaan en landen op het ijs. De Eskimo’s vertellen dat geleerden uit het Westen experimenteren bij de vulkaan en de vrienden besluiten met hen te gaan praten. Jerom haalt de wetenschapper bij de berg vandaan en de Indiaan laat een vredespijp maken voor de berg. De boeven doen springstof in de vredespijp en de berg is woedend, Wiske wordt door de boeven gepakt maar een ijsbeer bevrijdt haar. Het blijkt Lambik te zijn en de boeven mogen een pijpje roken bij de berg, waarna de pijpen ontploffen en de berg weer blij wordt. De Eskimo’s komen terug en zullen de boeven bewaken en de wetenschapper besluit zandkorrels te tellen in de Sahara. De vrienden vliegen verder, het vliegtuig wordt door de Grote Manitou bestuurd want de benzine is op en het stuur is afgebroken. Als het toestel landt worden de vrienden door wolven omsingeld en ze ontmoeten Olga, moeder der wolven en op zoek naar een man. Ze kiest de Indiaan en zal anders haar wolven loslaten, de vrienden halen de Indiaan ’s nachts terug en laten een beeltenis van hem achter om Olga niks te laten merken. De verdwijning wordt toch ontdekt, maar de vrienden kunnen aan de wolven ontkomen. De vrienden vliegen verder en komen bij Las Vegas terecht. De Indiaan wordt door de boeven ontvoerd met een vrachtauto en Lambik en Jerom volgen hem met een andere truck. Suske en Wiske gaan met een helikopter achter de Indiaan aan en de vrienden kunnen de boeven overmeesteren als deze de dam willen laten ontploffen, als ze de schat van de totem niet krijgen. Jerom gooit de truck in het water en kan de boeven pakken, hij levert ze uit aan de politie. De Indiaan wordt door de Grote Manitou vergeven en gaat met een bootje naar de eeuwige jachtvelden en de vrienden gaan naar huis.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
TV Ekspres 11 27 september 1982 - 10 oktober 1983 De woelige wadden De tamme tumi
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 196 november 1983 De hippe heksen Het Delta duel
Standaard Strips! november 1983
Suske en Wiske Collectie 33 1988

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]