Delphinus (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Delphinus
Delphinus delphis
Delphinus delphis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Cetacea (Walvissen)
Onderorde: Odontoceti (Tandwalvissen)
Familie: Delphinidae (Dolfijnen)
Geslacht
Delphinus
(Linnaeus, 1758)
Typesoort
Delphinus delphis
Soorten
Afbeeldingen Delphinus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Delphinus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Het geslacht Delphinus is een geslacht van dolfijnen. Het bevat twee erkende soorten, de gewone dolfijn (Delphinus delphis) en de Kaapse dolfijn (Delphinus capensis).

Ondanks dat de naam voor dit geslacht "gewone dolfijn" betekent, is dit niet de bekende soort dolfijn uit dolfinaria. Dat is de tuimelaar. Naar schatting worden ruim 90 gewone dolfijnen in gevangenschap gehouden, wat veel minder is dan bij de tuimelaar.

Taxonomie[bewerken]

Tot 1994 werd maar één soort ondergebracht onder dit geslacht: de gewone dolfijn (Delphinus delphis). Genetisch en anatomisch onderzoek wees echter uit dat er twee soorten onderscheiden kunnen worden. De ene behield de naam "gewone dolfijn" met de bijhorende wetenschappelijke naam, de andere kreeg de naam "Kaapse dolfijn" (Delphinus capensis), naar Kaap de Goede Hoop, één van de plaatsen waar de soort voorkomt.

Tot dit geslacht wordt soms ook Delphinus tropicalis gerekend. Officiële instanties zoals IUCN erkennen deze soort echter niet en zien het eerder als een regionale ondersoort van de Kaapse dolfijn.

Dit geslacht bevat volgende soorten en ondersoorten:

Gedrag[bewerken]

Beide soorten vertonen gelijkaardige levenswijzen. Zo zwemmen ze in groepjes van 10 tot 50 exemplaren, maar soms komen ze samen in scholen van honderden tot 2000 exemplaren. Deze scholen zijn vaak erg actief waarbij de dolfijnen hun kunstjes in het water tentoonspreiden. Ze kunnen tijdens het zwemmen snelheden van meer dan 40 km/u halen, waardoor ze bij de snelste walvissen gerekend worden. Soms mengen ze zich met andere walvissen, zoals grienden en andere dolfijnen. Ze zwemmen soms ook mee op golven ontstaan door boten en grote walvissen.