Desmostylus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Desmostylus
Fossiel voorkomen: Mioceen
Desmostylus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse:Theria
Infraklasse:Eutheria (Placentadieren)
Orde:Desmostylia
Familie:Desmostylidae
Geslacht
Desmostylus
Marsh, 1888
Typesoort
Desmostylus hesperusMarsh 1888
Afbeeldingen Desmostylus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Desmostylus is een uitgestorven geslacht van mariene zoogdieren uit de Desmostylia, dat voorkwam in het Mioceen.

Beschrijving[bewerken]

Desmostylus was ongeveer 1,8 meter lang, anderhalve meter hoog en circa tweehonderd kilogram zwaar. Het bonkige lichaam van dit dier werd gedragen door stevige poten met brede voeten met vier gehoefde tenen. Bovendien had het dier een korte staart. Het voorste gedeelte van de beide verlengde kaken waren bezet met verlengde snij- en hoektanden, die een rij vooruitstekende slagtanden vormden. De gegroepeerde kiezen waren cilindrisch van vorm.

Leefwijze[bewerken]

Dit amfibische dier voelde zich in het water thuis, waarin het zich voortbewoog door zich met loopbewegingen door het water te ploegen, zoals een nijlpaard. Op het land zal het wel een onhandige loper geweest zijn. Desmostylus was een herbivoor en voedde zich met waterplanten, die met de vooruitstekende slagtanden langs de kust losgepeuterd werden. Soms vertoefde het dier ook op de waterbodem om voedsel te zoeken. Het was een bewoner van brakwatergebieden zoals estuaria, waar Desmostylus in vermoedelijk groepen leefde.

Vondsten[bewerken]

Resten van Desmostylus werden gevonden in Japan, het Russische eiland Sachalin, de Grote Oceaan-kust van de Verenigde Staten, het Mexicaanse Baja California en Costa Rica. De Costa Ricaanse vondst - een tand van een vermoedelijk onvolwassen exemplaar - is van zeven tot vijf miljoen jaar oud en dit fossiel is de eerste van een vertegenwoordiger van de Desmostylia in de tropen. Mogelijk liep in het Mioceen een koude golfstroom langs de Pacifische kust van Midden-Amerika, waardoor Desmostylus ook zuidelijker kon leven.