Didelphis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Didelphis
Fossiel voorkomen: Pleistoceen tot recent
Virginiaanse opossum (Didelphis virginiana)
Virginiaanse opossum (Didelphis virginiana)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Infraklasse:Metatheria (buideldieren)
Orde:Didelphimorphia (Opossums)
Familie:Didelphidae (Opossums)
Geslacht
Didelphis
Linnaeus, 1758
Verspreidingsgebied van de Didelphis-soorten Didelphis albiventris blauw Didelphis aurita cyaan Didelphis imperfecta rood Didelphis marsupialis oranje Didelphis pernigra groen Didelphis virginiana lichtgroen
Verspreidingsgebied van de Didelphis-soorten
Afbeeldingen Didelphis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Didelphis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Didelphis is een geslacht van buideldieren uit de familie der opossums of buidelratten (Didelphidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1] Fossielen zijn bekend vanaf het Pleistoceen. Er worden meerdere moderne soorten in dit geslacht geplaatst, waaronder de Virginiaanse opossum (Didelphis virginiana), het enige in Noord-Amerika voorkomende buideldier.

Beschrijving[bewerken]

De buidelratten van het geslacht Didelphis zijn de grootste buideldieren van Amerika. Zij worden zo groot als een kat, 2 kg zwaar en ongeveer 30 tot 50 cm lang met een vrijwel even lange staart. De kaken zijn bezet met maximaal 50 tanden. De handen en voeten zijn goed aangepast aan het grijpen. Iedere voet heeft normaal gesproken 5 tenen, waarbij de grote teen opponeerbaar is. De buidelratten uit dit geslacht hebben een goed ontwikkelde buidel.

Verspreiding[bewerken]

De soorten uit het geslacht Didelphis hebben samen een groot verspreidingsgebied, groter dan dat van de soorten uit andere geslachten van opossums. Soorten uit dit geslacht zijn te vinden van Zuid-Canada tot Argentinië, alsmede de Kleine Antillen.

Leefwijze[bewerken]

De soorten uit dit geslacht zijn generalisten, die in een grote verscheidenheid aan leefgebieden voorkomen, van graslanden tot bossen. Zij leven voornamelijk op de grond, maar kunnen goed klimmen. Het zijn omnivoren, die alles eten wat ze te pakken kunnen krijgen: vruchten, aas, insecten en kleine gewervelden, maar ook afval.

Fossiele vondsten[bewerken]

Fossielen zijn gevonden in Zuid- en Noord-Amerika. De oudste stammen uit het Pleistoceen.

Soorten[bewerken]