Digibeet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een digibeet is iemand die niet met digitale media om kan gaan. Het woord is een neologisme en is een analogie van het woord analfabeet.

Een slechte samenstelling[bewerken]

Het woord digibeet is taalkundig mank. Het woord analfabeet (van het klassiek Griekse woord ἀναλφάβητος) is een samenvoeging van de ontkenning an- en alfabet. Het woord alfabet komt van de namen van de eerste twee letters van het Griekse alfabet: alfa en bèta. Letterlijk betekent het dus: iemand zonder alfa en bèta. Wij zouden zeggen: iemand zonder ABC. Een analfabeet is iemand die niet met letters om kan gaan (niet kan lezen of schrijven). Het woord digibeet is een samenvoeging van een beginstuk van het Latijnse woord digitus en de Griekse letter bèta, terwijl het ontkennende voorvoegsel an- is weggevallen.

Vroegste vermelding[bewerken]

De wellicht vroegst bekende schriftelijke vermelding van de term is van 9 januari 1995 in het artikel De krant is maar een middel om binnen te komen in de Volkskrant.[1] In het artikel is het onduidelijk of de artikelschrijver Theo Stielstra de term gebruikt, of de geïnterviewde Wegener-topman Gerard van Vliet.