Deze functies zijn genoemd naar Johann Dirichlet, die de dirichlet-L-functie in 1837 introduceerde om de ook zijn naam dragende stelling over priemgetallen in rekenkundige rijen te bewijzen. In het verloop van dit bewijs laat Dirichlet zien dat ongelijk aan nul is voor . Als principaal is, d.w.z. de enige waarden op de gehele getallen zijn 0 en 1, heeft de overeenkomstige dirichlet-L-functie een enkelvoudige pool in .
Als een primitief karakter is met , liggen de enige nulpunten van met in de negatieve even gehele getallen.
Als een primitief karakter is met , liggen de enige nulpunten van met in de negatieve oneven gehele getallen.
Net als voor de riemann-zèta-functies bestaan er voor dirichlet-L-functies op siegel-nulpunten na, nulpuntvrije gebieden inclusief en voorbij de lijn ; bijvoorbeeld daar waar een niet-reëel karakter van modulus heeft, geldt dat
waarin een niet-reëel nulpunt is.[1] Dat maakt dat er een siegel-nulpunt zou kunnen bestaan.
De dirichlet-L-functies kunnen worden geschreven als een lineaire combinatie van de hurwitz-zèta-functie op rationale waarden. Na vastzetten van een geheel getal, zijn de dirichlet-L-functies voor karakter modulo lineaire combinaties, met constante coëfficiënten, van de , waarin en . Dit betekent dat de hurwitz-zèta-functie voor rationele analytische eigenschappen heeft, die nauw verwant zijn aan de dirichlet-L-functies. Laat χ specifiek een karakter modulo zijn. Dan kunnen we haar dirichlet-L-functie schrijven als
In het bijzonder levert de dirichlet-L-functie van het triviale karakter, wat impliceert dat de modulus priem is, de riemann-zèta-functie op:
Apostol, T.M. (1976), Introduction to analytic number theory, Undergraduate Texts in Mathematics, New York-Heidelberg: Springer-Verlag, ISBN 978-0-387-90163-3(en)
Apostol, T.M. (2010), Dirichlet L-function in Olver, Frank W.J.; Lozier, Daniel M.; Boisvert, Ronald F.; Clark, Charles W., NIST Handbook of Mathematical Functions, Cambridge University Press, ISBN 978-0521192255(en)
Dirichlet, P. G. L., Beweis des Satzes, dass jede unbegrenzte arithmetische Progression, deren erstes Glied und Differenz ganze Zahlen ohne gemeinschaftlichen Factor sind, unendlich viele Primzahlen enthält, Abhand. Ak. Wiss. Berlin, vol 48, 1837 (de)
Hazewinkel, Michiel, red. (2001), Dirichlet-L-function, Encyclopedia of Mathematics, Springer, ISBN 978-1-55608-010-4(en)