Dirichlet-L-functie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de wiskunde is een dirichlet-L-reeks een functie van de vorm

Hier is een dirichlet-karakter en een complexe variabele met een reëel deel groter dan 1. Door analytische voortzetting kan deze functie worden uitgebreid tot een meromorfe functie op het gehele complexe vlak. De zo ontstane dirichlet-L-functie wordt aangegeven door .

Deze functies zijn genoemd naar Johann Dirichlet, die de dirichlet-L-functie in 1837 introduceerde om de ook zijn naam dragende stelling over priemgetallen in rekenkundige rijen te bewijzen. In het verloop van dit bewijs laat Dirichlet zien dat ongelijk aan nul is voor . Als principaal is, d.w.z. de enige waarden op de gehele getallen zijn 0 en 1, heeft de overeenkomstige dirichlet-L-functie een enkelvoudige pool in .

Nulpunten van de dirichlet-L-functies[bewerken | brontekst bewerken]

Als een primitief karakter is met , liggen de enige nulpunten van met in de negatieve even gehele getallen.

Als een primitief karakter is met , liggen de enige nulpunten van met in de negatieve oneven gehele getallen.

Net als voor de riemann-zèta-functies bestaan er voor dirichlet-L-functies op siegel-nulpunten na, nulpuntvrije gebieden inclusief en voorbij de lijn ; bijvoorbeeld daar waar een niet-reëel karakter van modulus heeft, geldt dat

waarin een niet-reëel nulpunt is.[1] Dat maakt dat er een siegel-nulpunt zou kunnen bestaan.

Net zoals men van de riemann-zèta-functie aan de riemann-hypothese voldoet, zo wordt vermoed dat de dirichlet-L-functies aan de gegeneraliseerde riemann-hypothese voldoen.

Euler-product[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien een dirichlet-karakter volledig multiplicatief is, kan haar L-functie ook worden geschreven als een euler-product in het halfvlak van absolute convergentie:

,

waarin het product over alle priemgetallen is.[2]

Functionaalvergelijking[bewerken | brontekst bewerken]

Stel dat een primitief karakter is met betrekking tot de modulus . Onder de definitie

,

waarin de gammafunctie aangeeft en het symbool wordt gegeven door

heeft men dan de functionaalvergelijking

Hier schrijven wij voor de Gauss-som

Merk op dat .

Relatie met de Hurwitz-zèta-functie[bewerken | brontekst bewerken]

De dirichlet-L-functies kunnen worden geschreven als een lineaire combinatie van de hurwitz-zèta-functie op rationale waarden. Na vastzetten van een geheel getal , zijn de dirichlet-L-functies voor karakter modulo lineaire combinaties, met constante coëfficiënten, van de , waarin en . Dit betekent dat de hurwitz-zèta-functie voor rationele analytische eigenschappen heeft, die nauw verwant zijn aan de dirichlet-L-functies. Laat χ specifiek een karakter modulo zijn. Dan kunnen we haar dirichlet-L-functie schrijven als

In het bijzonder levert de dirichlet-L-functie van het triviale karakter, wat impliceert dat de modulus priem is, de riemann-zèta-functie op: