Dode Zeezout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dode Zeezout

Dode Zeezout is zout dat gevonden en gewonnen wordt bij de Dode Zee. Het in de Dode Zee instromende water verdampt grotendeels en daardoor is deze een depot van mineralen en sporenelementen. Het zout heeft een heel andere samenstelling dan het zout van de oceanen: het bevat veel meer van zouten zoals magnesiumchloride (53%) en kaliumchloride (37%) en relatief veel minder natriumchloride en ziet er daardoor wat doffer uit dan kristallen zuivere keukenzout. Het komt in diverse cosmetische producten voor en wordt ook gebruikt als badzout.

De Dode Zee ligt aan de rand van de Judeawoestijn in de Westelijke Jordaanoever, op de grens van Jordanië. Van het Dode Zeezout dat in de handel wordt gebracht wordt een deel dan ook in Jordanië gewonnen en een deel in Israël. Het zoutgehalte van de Dode Zee is zo hoog, dat men zonder er moeite voor te hoeven doen in het water blijft drijven. Ook komen er geen vissen of planten in voor. Aan de oevers van de Dode Zee vindt men overal zout, in de vorm van zoutrotsen, zoutkristallen alsook zoutpilaren, een soort stalagmieten van zout.

Het duizenden jaren oude verhaal uit de (Hebreeuwse) Bijbel over Sodom en Gomorra, plaatsen die dichtbij of zelfs in het gebied wat nu de huidige Dode Zee is zouden hebben gelegen, beschrijft hoe de vrouw van Lot die in dit gebied woonde in een zoutpilaar veranderde. Al in de oudheid stond het zout als heilzaam bekend, de bekende Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus maakte hier reeds melding van.

Veel van het zout slaat neer op de bodem van de Dode Zee. De grote zoutmassa op de bodem doet het waterpeil in een deel van de zee stijgen met zo'n 20 centimeter per jaar. Aangezien nabijgelegen hotels hierdoor worden bedreigd, heeft Israël in 2011 besloten het zout van de bodem te gaan opbaggeren. Dit is echter een zeer dure operatie (mogelijk kost het 1,4 miljard euro). Het is nog niet zeker wie dat gaat betalen.