Dokwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dokwerk
Genre Documentaire
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 2000
Einde 2006
Seizoenen 6
Netwerk of omroep VPRO
NPS
Zender Nederland 3
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dokwerk was een gezamenlijke documentairerubriek van de VPRO en de NPS en stond in het teken van de auteursdocumentaire. Deze vorm kenmerkt zich door een persoonlijke benadering van de maker en diens kijk op de werkelijkheid. In tegenstelling tot de reportage is de auteursdocumentaire niet noodzakelijk gericht op het hete nieuws.

Wel was er altijd een verband met de wereld waarin we leven in relatie tot het verleden en mogelijk ook de toekomst. De auteursdocumentaire poogt meer te zijn dan een opsomming van de feiten. Met dit soort films wil de documentarist de kijker aanzetten tot nadenken. Door het leggen van verbanden om inzicht te krijgen in een aspect van onze tijd.

De films werden gemaakt door onafhankelijke producenten en regisseurs, in samenwerking met de omroepen. Veelal was er een financiële ondersteuning door het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO.

Deze documentaireprogramma startte in 2000 en resulteerde in ongeveer 170 documentaires. Met het nieuwe televisie-seizoen van 2006-2007 viel het doek voor Dokwerk en gingen de NPS en de VPRO samen met de IKON en de HUMAN hun documentaires uitzenden op Nederland 2 onder de naam Holland Doc.