Dominic Howard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dominic Howard
Dominic Howard in 2018 tijdens Rock im Park.
Algemene informatie
Volledige naam Dominic James Howard
Bijnaam Dom
Geboren 7 december 1977
Stockport, Engeland
Geboorteplaats StockportBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1994 - heden
Genre(s) Alternatieve rock, progressieve rock, symfonische rock, space rock, elektronische muziek
Beroep Drummer
Instrument(en) Drums, slaginstrumenten, synthesizer
Invloed(en) Stewart Copeland, Dave Grohl en Buddy Rich
Label(s) Helium 3, Warner Music Group
Act(s) Muse
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Muse
Functie(s) Drummer
In deze formatie 1994 - heden
Bezetting Matthew Bellamy
Christopher Wolstenholme
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Uitrusting van Howard tijdens The 2nd Law Tour.

Dominic (Dom) James Howard (Stockport, 7 december 1977) is de drummer van de Britse rockband Muse.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn negende verjaardag verhuisde zijn familie naar Teignmouth. Nadat hij geïnspireerd was door een optreden van een jazz-band op zijn school is hij begonnen met drummen. Howard was toen 12 jaar oud.

De eerste band waar hij in zat heette Carnage Mayhem. Ondertussen werd hij bevriend met Matthew Bellamy, een gitarist die niet in een stabiele band zat. Niet veel later kreeg Bellamy de mogelijkheid om bij de band van Howard te komen. Na twee jaar besloot Bellamy om eigen nummers te schrijven en alleen Howard en Bellamy bleven over. Christopher Wolstenholme, die vroeger drummer was in de band Fixed Penalty, kwam bij de band als bassist.

Muse[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste maanden van 1994 speelde hij in Gothic Plague, later werd deze naam veranderd naar Rocket Baby Dolls. Zelf zegt Dominic hierover: "Ze hadden allemaal "metal"-namen maar we maakten popmuziek". Later werd de naam voor altijd veranderd in Muse. Vanaf toen werd alles serieuzer voor Howard, Bellamy en Wolstenholme.

Tragedie ontstond voor Howard en zijn familie in 2004. Zijn vader kwam kijken naar hun optreden op het Glastonbury Festival, een concert dat door Matthew Bellamy wordt betiteld als "hun beste optreden ooit". Vlak nadat het optreden beëindigd was zakte hij in elkaar en overleed. De band leek uit elkaar te vallen, maar door steun en hulp van zijn familie en de band herstelde Dominic en kon Muse verder met hun tour.

Invloeden en inspiraties[bewerken | brontekst bewerken]

Howard is geïnspireerd door drummers als Stewart Copeland, Dave Grohl en Buddy Rich. Zijn muzieksmaak bestaat voornamelijk uit verschillende stijlen binnen de rock: hij waardeert de muziek van muzikanten als Jimi Hendrix, Pavement, dEUS, The Smashing Pumpkins, Primus, Rage Against the Machine en Limp Bizkit.

Apparatuur en uitrusting[bewerken | brontekst bewerken]

Howard staat bekend als een gebruiker van drumstellen van Drum Workshop. De bekkens die hij gebruikt zijn van Zildjian. Daarnaast heeft hij samen met Pro-Mark een eigen drumstick ontworpen. Deze is 40,64 centimeter lang en heeft een dikte van 1,45 centimeter.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Met Muse[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anders dan de andere bandleden kan Howard niet zingen, tijdens een opname van het nummer Blackout kwam dit naar voren. Toch is hij wel live te horen in Can't Take My Eyes Off You en Supermassive Black Hole.
  • Howard had vroeger een bijbaan, hij verpakte T-shirts van de Spice Girls. Daarnaast was hij werkzaam in de schoolkantine.
  • Tijdens een vragensessie kreeg Howard de vraag welke beroemdheid hij het liefst wou ontmoeten. Hij beantwoordde deze vraag met Jimi Hendrix. De hond van Howard was vernoemd naar hem, deze droeg de naam Hendrix.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dominic Howard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.