Exogenesis: Symphony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de theorie over het ontstaan van leven in de ruimte, zie panspermie.
Exogenesis: Symphony
Single van:
Muse
Van het album:
The Resistance
(Cover op en.wikipedia.org)
B-kant(en) Uprising (live, Teignmouth)
Resistance (live, Lissabon)
Uitgebracht 17 april 2010
Soort drager 12" vinyl
Opname 2008 - 2009
Comomeer, Italië
Genre Symfonische rock
Progressieve rock
Rockopera
Duur 12:51
Label Helium 3, Warner Music Group
Schrijver(s) Matthew Bellamy
Componist(en) Bellamy
Producent(en) Muse
Muse
2010
Resistance
  2010
Exogenesis: Symphony
  2010
Neutron Star Collision (Love Is Forever)
Volgorde op The Resistance
Nr. 8
I Belong to You
  Nr. 9 tot 11
Exogenesis: Symphony
 
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Het eerste deel van nummer wordt gespeeld tijdens een concert in 2009.
Tijdens concerten van The Resistance Tour was een ufo tijdens het nummer te zien.

Exogenesis: Symphony, ook wel bekend als gewoon Exogenesis, is een nummer van de Britse rockband Muse van hun vijfde studioalbum The Resistance uit 2009. Het nummer, wat geschreven is door Matthew Bellamy, is een driedelige symfonie. Het eerste deel heet Overture, het tweede Cross-Pollination en het laatste en derde deel heet Redemption. Een single werd op 17 april 2010 in de Verenigde Staten uitgebracht, deze bevat naast de drie delen van Exogenesis ook live-versies van Uprising en Resistance. Vijfhonderd exemplaren werden geïmporteerd en werden op de site van de band verkocht.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Een lang en symfonisch nummer in de stijl van Exogenesis staat al langer op de wenslijst van Bellamy. In begin 2008 zei hij tegen het muziektijdschrift NME het volgende:

Aanhalingsteken openen

Ik wil graag op het volgende studioalbum ten minste één spacerock-solo van 15 minuten.

Aanhalingsteken sluiten
Matthew Bellamy, 12 maart 2008[1]

In een later interview werd zelfs gesproken over een symfonie die vijftig minuten duurt.[2] Eind 2008 werd de knoop doorgehakt, het aankomende studioalbum zal een driedelige symfonie bevatten.

Aanhalingsteken openen

Er is een nieuw nummer dat in drie delen is verdeeld. Het is meer een symfonie dan een normaal nummer. Ik werk er al een lange tijd aan. Een groot gedeelte van de compositie is orkestraal. Ik wou nooit met een arrangeur samenwerken, die maken het vaak hun eigen. Ik heb dus zelf een compositie gemaakt.

Aanhalingsteken sluiten
Matthew Bellamy, 26 november 2008[3]

Op 3 juli 2009 werd de tracklist van The Resistance bekendgemaakt. Exogenesis was aanwezig als de laatste drie nummers van het album. Het nummer is geïnspireerd door Sergei Rachmaninoff, Richard Strauss, Frédéric Chopin en Pink Floyd.

Rechtszaak[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2012, 3 jaar nadat The Resistance en Exogenesis: Symphony werden uitgebracht, claimde Charles Bollfrass de rechten op de symfonie. Hij is van mening dat het een kopie is van een filmproject met dezelfde naam. Bollfrass nam in 2005 contact op met Muse en System of a Down voor de soundtrack van het filmproject.

Een jaar later zei Bellamy dat hij geen interesse had. Gitarist Daron Malakian van System of a Down had wel interesse en maakte dit in een interview met televisiezender MTV bekend.[4] Bollfrass wil een schadevergoeding van 3,5 miljoen dollar. Een woordvoerder van de band zei het volgende:

Aanhalingsteken openen

De claim is compleet onzin en wordt categorisch ontkend. Het lijkt gebaseerd op een scenario wat de band nog nooit heeft ontvangen of gezien, en is geproduceerd door iemand waarvan de band nog nooit heeft gehoord.

Aanhalingsteken sluiten
— Woordvoerder van Muse, 11 september 2012[5]

De rechtszaak werd in april 2013 verworpen door Amerikaans rechter Louis L. Stanton na een eerdere poging in 2012. Volgens Stanton heeft Bollfrass geen bewijs dat Muse het idee heeft afgekeken.[6]

Liveoptredens[bewerken | brontekst bewerken]

Het tweede deel is nog nooit live gespeeld. Het eerste deel werd bijna op elk concert van The Resistance Tour gespeeld, vaak als eerste nummer van de encore. In januari 2013 werd voor het eerst het derde deel gespeeld tijdens een concert in de Saitama Super Arena, beelden van de videoclip werden daarbij gebruikt.[7]

Tijdens optredens van de band in stadions werd een ufo de lucht ingelaten, deze zweefde boven het publiek. Onderaan de ufo hing een acrobaat. In 2010 verstoorde de ufo het televisiesignaal van MTV tijdens het muziekfestival Rock am Ring. MTV wilde net het concert van Slayer uitzenden, maar de ufo van Muse gooide roet in het eten.[8]

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

Een videoclip voor het derde deel van het nummer, Redemption, werd op 30 oktober 2012 uitgebracht. De videoclip is geregisseerd door de Japanse komiek Tekken.[9]

Tracklist[bewerken | brontekst bewerken]

Alle muziek en teksten zijn geschreven door Matthew Bellamy. 

A-kant
Nr. Titel Duur
1. "Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture)"   4:18
2. "Exogenesis: Symphony Part 2 (Cross-Pollination)"   3:56
3. "Exogenesis: Symphony Part 3 (Redemption)"   4:37
12:51
B-kant
Nr. Titel Duur
1. "Uprising" (live, Teignmouth) 5:37
2. "Resistance" (live, Lissabon) 5:36
11:13

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het eerste deel van het nummer werd gebruikt in een reclame voor Dior Homme. De reclame is geregisseerd door Guy Ritchie.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Een vierde deel van het nummer werd uitgebracht als 1 aprilgrap in 2010. Het nummer, wat de naam Salvation heeft gekregen, was eigenlijk een cover van Creep van Radiohead.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Muse: next album to have '15-minute space-rock solo'. NME (12 maart 2008). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 2. Muse begin work on fifth album. NME (29 mei 2008). Geraadpleegd op 8 juni 2013.. "What will come out of that is impossible to say," he declared. "It may just be albums, but it may be a stream of singles, or it may just be one 50-minute symphony, do you know what I mean? Who knows?"
 3. (en) Muse aim to include 'hardest song ever' on new album. NME (26 november 2008). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 4. (en) Chris Harris, System Of A Down Aren't Breaking Up — They're Going On Hiatus. MTV.com (3 mei 2006). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 5. (en) Scott T. Sterling, Lawsuit Alert: Did Muse Really Rip-Off A Sci-Fi Writer For Their Album “The Resistance?”. KROQ (11 september 2012). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 6. (en) Charles Barton Bollfrass against Warner Music Group Corp. (pdf). United States District Court for the Southern District of New York (2 april 2013). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 7. Exogenesis: Symphony, Part 3 (Redemption). YouTube (11 januari 2013). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 8. Muse-decorstuk haalt MTV uit de lucht. AD.nl (7 juni 2012). Geraadpleegd op 8 juni 2013.
 9. MUSE / EXOGENESIS PART 3 (REDEMPTION) 鉄拳「振り子」ver. (Official). YouTube (30 oktober 2012). Geraadpleegd op 8 juni 2013.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]